ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje
Uživajte u neodoljivo dobrom ručku!

Foto Shutterstock
Sastojci:
- Mlevena govedina 450 g
- Mlevena svinjetina 225 g
- Crni luk 1 manja glavica
- Prezle 1/2 šolje
- Mleko 1/4 šolje
- Jaje 1
- So 1/2 kašičice
- Biber 1/4 kašičice
- Mleveni piment 1/4 kašičice
- Muskatni orah 1/4 kašičice
- Puter (za prženje) 2 kašike
- Za sos:
- Puter 2 kašike
- Brašno 2 kašike
- Goveđi bujon 2 šolje
- Pavlaka za kuvanje 1 šolja
- Soja sos 1 kašika
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte prezle i mleko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok prezle ne upiju mleko. Dodajte mlevenu govedinu, mlevenu svinjetinu, iseckani luk, jaje, so, biber, piment i muskatni oraščić u smesu sa prezlama. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte smesu u male ćufte, oko 2.5 cm u prečniku. U velikom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ćufte u tiganj u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite ćufte dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 7-10 minuta. Izvadite ćufte iz tiganja i ostavite ih sa strane. U istom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte oko 1-2 minuta dok smesa ne postane zlatno smeđa. Postepeno dodajte goveđi bujon dok mešate da se ne stvore grudvice. Dodajte pavlaku za kuvanje i soja sos. Ostavite da sos krčka nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu. Vratite ćufte u tiganj sa sosom. Ostavite ih da krčkaju u sosu nekoliko minuta da upiju ukuse. Poslužite švedske ćufte tople, tradicionalno uz pire krompir ili sos od brusnica.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JAGNjETINA NA ZLATIBORSKI NAČIN: Jelo koje jednostavno morate da probate
20. 11. 2024. u 09:00

MUSAKA OD PLAVOG PATLIDžANA BEZ MESA: Savršen spoj neodoljivih mirisa i ukusa
18. 11. 2024. u 11:05

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

PREMINUO PEVAČ BORA BOJIĆ: Bio je vlasnik čuvenog svadbarskog hita i solista Radio Beograda
NARODNA muzika je ostala bez još jednog velikog majstora. 4. marta 2025. godine.
05. 03. 2025. u 19:04
Komentari (0)