KAKO SE PRAVI PEČENICA ZA BOŽIĆ: Najsočnije meso za praznični ručak, a uz ovaj trik biće savršeno ispečena

Jovana Vasić

04. 01. 2025. u 14:00

Pečenica je neizostavni deo trpeze za Božić, a uz ove savete profesionalnih kuvara ispašće savršeno! Meso će biti sočno, a spoljašnost lepo zapečena i hrskava.

КАКО СЕ ПРАВИ ПЕЧЕНИЦА ЗА БОЖИЋ: Најсочније месо за празнични ручак, а уз овај трик биће савршено испечена

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Komad svinjskog mesa po izboru
  • So, biber
  • Malo ulja
  • 2 crna luka ili 2 šargarepe

Priprema:

Meso obilno posolite i pobiberite, ulje zagrejte u tiganju s debelim dnom. Pečenicu zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Na ovaj način, spoljašnjost se zapeče i malo stvrdne i sprečava sokove iz mesa da iscure. Dobićete sočniji i ukusniji komad mesa na trpezi za Božić!

Povrće, luk ili šargarepu, isecite na krupne komade. Pažljivo ih poređajte u pleh tako da otprilike dobijete veličinu komada mesa. Na povrće ćete položiti pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Povrće po završetku pečenja možete baciti ili dodati prilogu uz meso, važno je da obavi ulogu "zaštitnika" pečenice u rerni.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite meso 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Proverite temperaturu termometrom za meso, ili secnite jedan komad i proverite da li je sočno. Dobro ispečena svinjetina trebalo bi da bude blago ružičasta iznutra, ali nikako roze jer to znači da nije gotova. 

Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PRENEO SAM NA NJU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: Kalašture mi čuvale decu

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"

KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.

01. 06. 2025. u 17:39

Komentari (0)

HAOS! Karlo Anćeloti uopšte nije selektor Brazila?! Za sve kriv lažni fudbalski menadžer!