STARINSKO SRPSKO JELO: Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Starinsko sočno jelo koje možete da pravita sa bilo kojom vrstom kobasice, koju god da imate, dovoljan vam je jedan red kolutova. Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim.
Sastojci:
za tepsiju dimenzija 30 x 20
- 5 – 6 većih krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 red kobasice bilo koje ( težina može da varira zavisno koliko debelo kolutove isečete, može da se priprema čak i sa kulenom i slaninom )
- 200 ml pirinča ( 1 šolja )
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašika brašna
- 1l vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Očistiti i iseći crni luk na tanke kriške. Rasporediti ga po dnu tepsije.
Očistiti krompir pa ga iseći na tanke kolutove i njime prekriti crni luk. Slagati tako da jedan kraj koluta prelazi preko drugog, da baš nema prostora između kolutova krompira. Preko posuti pirinčem, a preko njega poslagati kolutove kobasice. Preko kobasice poslagati drugu polovinu krompira. Pomešati vodu sa uljem, suvim začinom i brašnom. Razmutiti da nema grudvica pa preliti preko krompira u tepsiji. Sve treba da ” pliva”, ali ne brinite ta voda će ispariti, a krompiru je potrebna da bi omekanio, prvo se skuvao pa onda zapekao. Staviti da se peče oko 90 minuta. Gotovo je kada je krompir odgore blago porumenio, a u plehu još uvek ima malo safta. Izvaditi i prohladiti 10- ak minuta jer je sve jako vrelo, posebno krompir i pirinač, pa onda poslužiti.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NAPRAVITE NAJUKUSNIJI PILAV SA MLEVENIM MESOM: Gurmanski obrok u kome će svi uživati
22. 01. 2025. u 09:30Novosti online
OVO MORATE DA PROBATE: Pečeni karfiol u kremastom sosu sa sirom i belim lukom
23. 01. 2025. u 07:00Novosti online
RUČAK ZA DANAS: Punjena gnezda od mlevenog mesa, gurmanski obrok
19. 01. 2025. u 09:00Novosti online
PILEĆE ĆUFTE SA NjOKAMA: Idealan ručak ako vam se jede nešto ukusno
17. 01. 2025. u 09:00Novosti online
PUTIN OTKRIO ZAŠTO JE POVUKAO TRUPE IZ OKOLINE KIJEVA 2022: "Bilo nam je jasno da možemo biti prevareni"
RUSKI predsednik Vladimir Putin govorio je o pregovorima sa Ukrajincima koji su vođeni u proleće 2022. godine, nedugo nakon početka ruske invazije punog obima.
29. 01. 2025. u 08:34
RASPLAMSAO SE NAJBRUTALNIJI RAT NA SVETU: Puca se i na bebe, leševi leže na ulicama, a bolnice su pune ranjenih (FOTO)
U BOLNICAMA kongoanskog grada Goma, u poslednja 24 sata, stotine pacijenata ranjenih u pucnjavi, minobacačkoj vatri i od posledica šrapnela zatražili su lekarsku pomoć, a ulice grada pune mrtvih, saopštile su UN i druge humanitarne organizacije.
29. 01. 2025. u 08:16
"IZBOMBARDOVALI SMO SRBE SAMO TAKO": Pevač služio na KiM 1999. - javnost u neverici zbog njegove izjave (VIDEO)
PEVAČ Džejms Blant, koji se proslavio debitantskim albumom "Back to Bedlam", služio je u Kforu 1999. godine, za vreme i neposredno nakon bombardovanja.
27. 01. 2025. u 12:07
Komentari (0)