2 NAJLEPŠA RECEPTA ZA KISELI KUPUS: Najukusniji ručak zimi, a možete se jesti i do 7 dana i da vam ne dosadi
NEMA ništa lepše od ukusnog obroka, koji se može jesti do 7 dana

Foto: Shutterstock
Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim. Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata.
Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.
On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.
1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice, šunka)
- 2 glavice crnog luka
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice suvog začina

Foto: Shutterstock
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte.
Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suvi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvih svinjskih rebaraca ili suve svinjetine
- 100 g suvih šljiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu

Foto: Shutterstock
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso iseckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode.
Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
(glossy.espreso)
Preporučujemo

DA POTRAJE DO LETA: Kako da se kiseli kupus NE pokvari - saveti iskusnih kuvara
30. 01. 2025. u 22:30

SAVRŠEN ZIMSKI RUČAK: Fantastičan ribanac sa slaninom i kobasicama
14. 01. 2025. u 09:00Novosti online

TELEĆA ČORBA: Ukus koji će vas okrepiti i zagrejati
15. 01. 2025. u 09:00Novosti online

TRAMP OTKRIO KOLIKO LjUDI NEDELjNO GINE U UKRAJINI: "Putin ubija mnogo ukrajinskih vojnika"
PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da je nezadovoljan ponašanjem ruskog predsednika Vladimira Putina i naveo da razmatra nove sankcije protiv Rusije.
08. 07. 2025. u 20:36

SKANDAL! PLENKOVIĆ O USTAŠKOM KONCERTU TOMPSONA: "Ponosni smo, jedino on može da okupi pola miliona"
PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sednice Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Glavna tema bila je koncert Marka Perkovića Tompsona na Hipodromu i ustaška ikonografija koja se tamo mogla videti, ali i čuti.
07. 07. 2025. u 18:33

BOSANAC OPTUŽEN ZA PREVARU: "Podvalio mi je"
ISTIČE da je imao velikih problema zbog toga.
11. 07. 2025. u 11:38
Komentari (0)