TIKVICE ZAPEČENE SA SIROM U BEŠAMEL SOSU: Savršen lagani ručak koji se brzo sprema

Jovana Vasić

24. 02. 2025. u 09:00

Sočne tikvice zapečene sa sirom u bešamel sosu su savršeno vegetarijansko i lagano jelo u kome ćete rado uživati.

ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Foto: Shutterstock

Prvo napravite bešamel sos:

Sastojci:

  • 4 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 950 ml punomasnog mleka, zagrejano
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

Počnite da pravite bešamel sos tako što ćete mleko zagrejati u posebnom loncu, a zatim ga ostavite sa strane. Zagrejte šerpu na jakoj vatri i istopite puter. Kada se rastopi, dodajte četiri kašike brašna i neprestano mutite da dobijete glatku pastu.

Nastavite da kuvate pastu minut ili dva. Polako sipajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da biste izbegli grudvice i održali glatku konzistenciju.

Pustite da se smesa lagano krčka na laganoj do srednjoj vatri, često mešajući. Sos će se postepeno zgušnjavati dok se kuva. Kada je kuvan, začinite bešamel solju i biberom po ukusu. Ako želite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića.

Kada sos dostigne željenu gustinu, sklonite ga sa vatre.

Sastojci za tikvice u bešamelu:

  • 4 tikvice srednje veličine, nasečene na kolutove
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • 240 g rendanog kačkavalja
  • 60 g rendanog parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • bešamel sos

Priprema:

Za tikvice zagrejte rernu na 190°C. Lagano posolite kriške tikvica, a zatim ih ostavite da malo odstoje da puste višak vlage. Osušite ih pre upotrebe.

Ulje zagrejte u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk i beli luk, dinstajte dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte bešamel sos i promešajte da se sjedini sa lukom i belim lukom. Zatim dodajte sir i dobro pomešajte sa sosom dok se ne istopi.

U podmazanoj tepsiji pravite slojeve tako što ćete naizmenično menjati kriške tikvica, pa preko slojeva povrća preliti mešavinu sira i bešamela i posipati još malo iseckanog kačkavalja. Pokrijte posudu za tepsiju folijom i pecite 30 do 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.

Poslednjih 10 minuta pečenja, otkrijte tepsiju da vrh dobije zlatno-braon boju. Uživajte!

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HUMANOST POD REFLEKTORIMA – NOVI KULTURNI SADRŽAJU U PROSTORU FONDACIJE MOZZART