ITALIJA NIKAD NIJE BILA BLIŽA: Špagete karbonara, uživanje u svakom zalogaju

Bojana Jovanović

12. 04. 2025. u 08:30

Kad pomislite na Italiju sigurni smo da odmah na umu imate i špagete, a karbonara su sam sinonim ove zemlje. Sa hrskavom slaninicom, toliko su ukusne da nećete moći da stanete kad počnete da ih jedete.

ИТАЛИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА БЛИЖА: Шпагете карбонара, уживање у сваком залогају

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 200 g špageta

- 150 g mesnate slanine

- 2 kašike maslinovog ulja

- 2 žumanca

- 2 dl kisele pavlake

- 1 čen belog luka

- po ukusu biber, so, seckani peršun

- malo rendanog parmezana

Priprema:

U kipuću, predhodno posoljenu vodu, stavite špagete da se kuvaju. Istovremeno, na dve kašike maslinovog ulja propržite sitno seckanu slaninu, dok ne porumeni i ne postane blago hrskava - potrebno joj je oko pet minuta. Pred sam kraj, dodajte propasiran čen belog luka i promešajte. U posebnoj posudi dobro izmešajte žumanca sa kiselom pavlakom, dodajte peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu smesu sipajte u tiganj sa dinstanom slaninom i mešajte dok ne proključa - oko dva minuta, i odmah sklonite sa vatre. Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procedite ih i sipajte u veću, dublju činiju. Prelijte ih sosom i dobro izmešajte, da bi se sve dobro sjedinilo. Prilikom serviranja pospite prstohvatom suvog ili svežeg usitnjenog peršuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZABRAN NOVI PAPA: Beli dim izbija iz Sikstinske kapele