JELO KOJE MORATE PROBATI: Gulaš od govedine i cvekle
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukus koji se ne zaboravlja.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 700 g cvekle
- 1 kg goveđeg pečenja
- 1 kašika ulja
- 3 kašike integralnog pšeničnog brašna
- 475 g seckanog luka
- 80 g seckane paprike
- 240 g seckane šargarepe
- 120 g seckanog celera
- 400 g tanko narezanog mladog luka
- 240 g paradajz sosa
- 480 ml vode
- 480 ml suvog vina
- 1 ½ kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice paprike
- ½ kašičice majčine dušice
- 1 ½ kašičica origana
- 2 kašičice bosiljka
Priprema:
Kako biste napravili gulaš, prvo ispecite cveklu. Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Operite cveklu i probušite par rupa u njoj. Ubacite je u vatrostalnu tepsiju i prelijte tankim slojem vode. Poklopite aluminijumskom folijom i pecite u rerni.
Nakon što cvekla zamiriše, izvadite je iz rerne i jednu izbušite nožem. Ako nož lako prodre, gotovo je. Ako ne, po potrebi dodajte malo vode u posudu, dobro ih poklopite i vratite u rernu, pa proverite za 15 minuta. Obično je potrebno 1-2 sata u zavisnosti od veličine cvekle.
Kada je pečena, izvadite je iz rerne, ohladite i oljuštite. Iseckajte je na kocke. Zatim isecite govedinu na kocke i osušite papirnim ubrusima. Zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju. Kada je vrelo dodajte jedan komad mesa u tiganj. Trebalo bi da cvrči. Ubacite preostale komade mesa i pržite. Kada donja strana postane tamno smeđa, okrenite. Kada ispržite stavite na stranu.
Napravite zapršku tako što ćete da pomešate 3 kašike integralnog pšeničnog brašna u suvi tiganj. Zagrejte ga na niskoj temperaturi. Kada osetite miris prženog brašna, promešajte. Kada postane malo tamniji od putera od kikirikija, sklonite ga sa vatre. U tiganju u kome ste pržili meso ispržite šargarepu, papriku, crni luk, celer i mladi luk. Kada povrće omekša dodajte paradajz sos, 3 kašike zaprške, vodu, suvo vino, so, biber, crvenu papriku, majčinu dušicu i bosiljak, kao i meso.
Pustite da provri, smanjite na laganu vatri i poklopite. Pustite da se krčka 2 sata. Mešajte otprilike svakih 20 minuta. Trebalo bi da se zgusne. Ako postane previše gusto, dodajte vodu. Ako je nakon 2 sata previše retko, skinite poklopac i dinstajte do željene gustine. Kada sos bude željene gustine dodajte cveklu i promešajte. Prijatno!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)