ŠPAGETE SA TIKVICOM I PILETINOM: Ručak za desetku, izdašan i ukusan, svi će vam tražiti ovaj recept
Ovo je samo još jedan način kako da pripremite špagete, ali će vam sigurno postati jedno od omiljenih jela.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 350 g pilećeg filea
- 100 g slanine
- 200 g tikvice
- 2-3 kašike ulja
- 1/2 glavice luka
- 1 čen belog luka (ili malo belog luka u prahu)
- 1 kašičica univerzalnog suvog začina
- 1 kašičica origana
- po ukusu so, biber
- po ukusu biber
- 400 g špagete
Za umak:
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 20 g maslaca (može i ulje)
- 1 kašičica brašna
- 200 ml mleka
Priprema:
1. Naseći slaninu, meso i tikvicu na sitne kocke. Tikvica može da se oljušti, ali i ne mora. Na malo ulja pržiti slaninu, pa dodati sitno naseckan crni luk.
2. Kada luk postane staklast dodati naseckan beli luk (ili u prahu), vrlo kratko propržiti i dodati seckano meso. Promešati, pa kada meso pobeli dodati univerzalni suvi začin i pržiti dok meso ne omekša. Dovoljno je 5-6 minuta.
3. Dok se meso prži pripremiti bešamel. U posebnoj šerpici zagrejati maslac pa dodati brašno i promešati tako da se brašno potpuno sjedini sa uljem, da nema suvih delova. Dodati po malo mleka uz neprestano mešanje. Kada počne da ključa i dobije glatku teksturu skloniti sa šporeta.
4. U prženo meso dodati seckane tikvice i kuvati oko 5 minuta. Tikvice treba da budu al dente. Ni potpuno tvrde, ni previše mekane. Potom dodati bešamel i pavlaku za kuvanje, sve promešati pa začiniti origanom. Ukoliko je potrebno dodati još malo soli.
5. Gotov sos preliti preko skuvanih špageta i služiti. Ako je previše gusto, dodati malo vode u kojoj su se kuvale špagete. Po želji se može posuti parmezanom.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DEKORATIVNO I UKUSNO: Rolat od mesa sa jajima, ni najveći gurmani mu neće odoleti
22. 04. 2025. u 11:30

RIBLjI ĆEVAPI JOŠ BOLjI OD KLASIČNIH: Smažu se za tren oka, pravićete ih stalno
17. 04. 2025. u 14:30

PUNjENA PLEĆKA: Sočno i slasno jelo raspametiće vas od prvog zalogaja
21. 04. 2025. u 08:30

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)