PUNJENE ŠKOLJKE OD TESTENINE SA GOVEDINOM I SIROM: Italijanski klasik na tanjiru

Milena Tomasevic

06. 11. 2025. u 10:40

Ovaj recept je savršen za ljubitelje italijanske kuhinje, porodice koje traže ukusne i zadovoljavajuće obroke i sve koji žele da probaju nešto novo. Punjene školjke od testenine spajaju aromatično mleveno meso, topljeni sir i mirisne začine u savršeno skladan zalogaj.

ПУЊЕНЕ ШКОЉКЕ ОД ТЕСТЕНИНЕ СА ГОВЕДИНОМ И СИРОМ: Италијански класик на тањиру

FOTO: Novosti

Sastojci

Za fil:

  • 300 gr velikih školjki od testenine (konkiljoni)
  • 500 gr mlevenog junećeg mesa
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 400 gr konzerviranog seckanog paradajza
  • 200 gr rendanog čedar sira
  • 100 gr rendanog mocarela sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun za ukrašavanje

Priprema
Kuvajte školjke prema uputstvu sa pakovanja dok ne budu al dente. Ocedite i ostavite sa strane da se prohlade.
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju. Dodajte mleveno goveđe meso i kuvajte dok ne porumeni. Zatim ubacite seckanu papriku i paradajz iz konzerve. Začinite origanom, solju i biberom. Krčkajte 10–12 minuta, dok se sos blago ne zgusne.
Zagrejte rernu na 180°C. Svaku školjku napunite kašikom fila od mesa i povrća, pa ih pažljivo poređajte u vatrostalnu posudu. Pospite obilno rendanim čedarom i mocarelom.
Pecite 20–25 minuta, dok sir ne postane zlatan i rastopljen.
Pre služenja ukrasite svežim peršunom. Služite toplo, uz parče hrskavog hleba ili zelenu salatu.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA NJIH MESTA NEMA: Tramp otkrio koga bi izbacio iz G20