ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira
ŠOPSKA salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.
Foto Shutterstock
Šopska salata je popularno jelo karakteristično za balkansku kuhinju, posebno u Bugarskoj i Srbiji. Ova salata je osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira.
Već decenijama predstavlja omiljeni dodatak svakog većeg obroka u Srbiji, treba reći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje i da je kao svoje nacionalno jelo najviše ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.
Evo osnovnog recepta za pripremu Šopske salate:
Potrebno:
* 3-4 paradajza
* 1 crvena paprika
* 1 glavica crnog luka
* 200 g feta sira
* Maslinovo ulje
* Sirće (najčešće se koristi vinski ili jabučno sirće)
* So i biber po ukusu
* Peršun za dekoraciju
Priprema:
- Operite i iseckajte paradajz, krastavce, crvenu papriku i crni luk na sitne komade.
- Feta sir naseckajte na kockice.
- Pomešajte iseckano povrće i sir u većoj činiji.
- Dodajte maslinovo ulje i sirće prema vašem ukusu. Počnite s manjim količinama pa dodajte prema potrebi.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Nežno promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili ulje, sirće i začine.
- Dekorišite seckanim peršunom.
(Stil)
DRAMATIČNO UPOZORENjE ORBANA: Situacija je opasna, Evropa je na pragu rata
MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas da je situacija opasna i da je Evropa na pragu rata.
15. 11. 2025. u 18:52
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)