SALATA OD GRILOVANE SVINJETINE: Iskoristite sezonsko povrće za salatu na tajlandski način
Salata na tajlandski način pravi se sa sezonskim povrćem i grilovanom svinjetinom, a vrlo lako se priprema.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g svinjskog vrata, tanko isečenog
- 6 čenova belog luka, zgnječenih
- 60 ml paradajz sosa
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika ribljeg sosa
- 1 kašika kikiriki putera
- 1 kašika slatkog čili sosa
- 1 kašičica šećera
- 1/2 veze nane, ubranih listova
- 1 mali beli luk, tanko nasečen na kolutove
- 250 g klica pasulja
- kriške limete, za serviranje
- 1/2 veze divlje nane, listovi
- 1 kiseli krastavac, isečen
- 1 japanska rotkvica, isečena
- 55 g šećera
- 1 šargarepa, isečena na tanke trakice
Priprema:
Šargarepu, japansku rotkvicu isecite na tanke trakice, poput špageta i beli luk na male kolutove.
Svinjetinu stavite u vatrostalnu posudu i dodajte beli luk, paradajz sos, biber i ulje. Promešajte da se svinjetina dobro obloži marinadom. Marinirajte na sobnoj temperaturi dok pripremate preostale sastojke.
Kako biste napravili preliv, pomešajte riblji sos, puter od kikirikija, slatki čili sos, šećer i 1 kašiku hladne vode u činiji. Ostavite na stranu.
Svinjsko meso izvadite iz marinade i pecite na roštilju, u serijama, dok ne postane lepljivo i ugljenisano. Na tanjir poređajte začinsko bilje, luk, klice pasulja i pobiberite, a odozgo stavite svinjetinu i odmah servirajte sa kriškama limete i prelivom.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)