BRZE, ZDRAVE I OSVEŽAVAJUĆE: Tri hladne supe za vruće leto - potaži su idealni da se okrepite u ove vrele dane (FOTO)
NEMA boljeg načina da se rashladite, a pojedete nešto zdravo, "na kašiku", nego uz hladnu čorbicu. Potaž od povrća pomoći će vam da se okrepite u ove vrele dane.

Foto: Piksabej
Hladna supa od graška i mente
Iznenadićete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu supu. S druge strane, njen ukus je veoma kompleksan i osvežavajuć. Menta je poznata po tome što hladi, a to će pomoći prilikom visokih temperatura. Uz to će vas upečatljivo zelena boja supe dodatno oraspoložiti.
Sastojci
1 kašičica maslinovog ulja Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber
Priprema:
U šerpi, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. Onda u šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite supu u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite supu u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se supa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno prohladite u frižideru. Služite uz sveže narendan parmezan.

Foto: Shutterstock
Hladna supa od paradajza i bosiljka
Veoma je važno da u ovom receptu koristite kvalitetan paradajz, jer se tajna ukusa krije upravo u njemu. Prirodna slatkoća paradajza zaista će doći do izražaja u ovoj hladnoj supi, posebno u pratnji aromatičnog bosiljka. Pored niskog broja kalorija, tu su vitamin A i C, koji će dodatno pomoći vašem organizmu tokom toplog vremena.
Sastojci
1 kg paradajza
50 g listova svežeg bosiljka
250 g bujona od povrća
2 čena belog luka
2 kašičice balzamiko sirćeta
so i biber
Priprema
Operite paradajz, odstranite mu peteljke, isecite ga na četvrtine, i odsecite središnji tvrdi deo. Ubacite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite da blender odradi svoje, te da dobro samelje sastojke. Prespite ovaj miks u šerpu, pa pustite da se kuva 10 minuta na slabijoj vatri. Možete služiti i toplo, ali je najbolje da supu ohladite i poslužite uz par listića svežeg bosiljka.

Foto Shutterstock
Hladna supa od komorača i grejpfruta
Neobična kombinacija komorača i grejpfruta neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko pravite večeru, na kojoj nekoga posebno želite da impresionirate, onda se ova hladna supa mora naći na vašem meniju.
Sastojci
2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice soka od limuna
500 g komorača
3 šolje vode
¼ šolje soka od grejpfruta
so i biber
Priprema
Blago ugrejte maslinovo ulje i sok od sveže ceđenog limuna u šerpici. Operite i isecite komorač, izbegavajući donji i središnji tvrd deo. Ubacite komorač u šerpu sa ugrejanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite komorač i mešajući ga dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte vodu, pustite da provri, i ostavite da se supa krčka 20 minuta na srednje jakoj vatri. Propasirajte supu od komorača u blenderu, pustite da se ohladi, pa je ubacite u frižider na sat vremena. Pre služenja u supu sipajte sok od sveže ceđenog grejpfruta, dodatno posolite ako je potrebno, i obavezno pobiberite.
(City magazin)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠEHEREZADA TORTA: Neverovatno je kremasta i ukusna, a pravi se za 20 minuta
10. 07. 2024. u 18:00

SAVRŠEN RECEPT: Pohovane tikvice sa kačkavaljem, ukusan obrok gotov za 20 minuta
07. 07. 2024. u 07:00

RULjA IZVUKLA BRITANCA IZ STANICE I ZAPALILA GA: Policija nije reagovala iz straha za sopstvenu bezbednost
BRITANSKI državljanin preminuo je od posledica teških opekotina nakon što ga je, prema navodima lokalnih medija, grupa ljudi izvukla iz policijske stanice i zapalila na ulici, javlja Skaj njuz.
22. 04. 2025. u 12:01

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)