BRZE, ZDRAVE I OSVEŽAVAJUĆE: Tri hladne supe za vruće leto - potaži su idealni da se okrepite u ove vrele dane (FOTO)
NEMA boljeg načina da se rashladite, a pojedete nešto zdravo, "na kašiku", nego uz hladnu čorbicu. Potaž od povrća pomoći će vam da se okrepite u ove vrele dane.
![БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО) БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)](/data/images/2023-08-24/389614_pea-soup-2786133-1280_fmob.jpg)
Foto: Piksabej
Hladna supa od graška i mente
Iznenadićete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu supu. S druge strane, njen ukus je veoma kompleksan i osvežavajuć. Menta je poznata po tome što hladi, a to će pomoći prilikom visokih temperatura. Uz to će vas upečatljivo zelena boja supe dodatno oraspoložiti.
Sastojci
1 kašičica maslinovog ulja
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber
![](/data/images/2023-09-06/394682_potaz_iff.jpg?1720716344)
Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com
Priprema:
U šerpi, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. Onda u šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite supu u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite supu u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se supa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno prohladite u frižideru. Služite uz sveže narendan parmezan.
![](/data/images/2024-04-12/471888_shutterstock-1980976739_f.jpg?1720716450)
Foto: Shutterstock
Hladna supa od paradajza i bosiljka
Veoma je važno da u ovom receptu koristite kvalitetan paradajz, jer se tajna ukusa krije upravo u njemu. Prirodna slatkoća paradajza zaista će doći do izražaja u ovoj hladnoj supi, posebno u pratnji aromatičnog bosiljka. Pored niskog broja kalorija, tu su vitamin A i C, koji će dodatno pomoći vašem organizmu tokom toplog vremena.
Sastojci
1 kg paradajza
250 g bujona od povrća
2 čena belog luka
2 kašičice balzamiko sirćeta
so i biber
Priprema
Operite paradajz, odstranite mu peteljke, isecite ga na četvrtine, i odsecite središnji tvrdi deo. Ubacite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite da blender odradi svoje, te da dobro samelje sastojke. Prespite ovaj miks u šerpu, pa pustite da se kuva 10 minuta na slabijoj vatri. Možete služiti i toplo, ali je najbolje da supu ohladite i poslužite uz par listića svežeg bosiljka.
![](/data/images/2024-06-13/496080_shutterstock-1288982596_f.jpg?1720716437)
Foto Shutterstock
Hladna supa od komorača i grejpfruta
Neobična kombinacija komorača i grejpfruta neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko pravite večeru, na kojoj nekoga posebno želite da impresionirate, onda se ova hladna supa mora naći na vašem meniju.
Sastojci
2 kašičice maslinovog ulja
500 g komorača
3 šolje vode
¼ šolje soka od grejpfruta
so i biber
Priprema
Blago ugrejte maslinovo ulje i sok od sveže ceđenog limuna u šerpici. Operite i isecite komorač, izbegavajući donji i središnji tvrd deo. Ubacite komorač u šerpu sa ugrejanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite komorač i mešajući ga dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte vodu, pustite da provri, i ostavite da se supa krčka 20 minuta na srednje jakoj vatri. Propasirajte supu od komorača u blenderu, pustite da se ohladi, pa je ubacite u frižider na sat vremena. Pre služenja u supu sipajte sok od sveže ceđenog grejpfruta, dodatno posolite ako je potrebno, i obavezno pobiberite.
(City magazin)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![ŠEHEREZADA TORTA: Neverovatno je kremasta i ukusna, a pravi se za 20 minuta ŠEHEREZADA TORTA: Neverovatno je kremasta i ukusna, a pravi se za 20 minuta](/data/images/2024-07-10/505566_247723-seherzada-ls_t.jpg?time=1720625118)
ŠEHEREZADA TORTA: Neverovatno je kremasta i ukusna, a pravi se za 20 minuta
10. 07. 2024. u 18:00
![SAVRŠEN RECEPT: Pohovane tikvice sa kačkavaljem, ukusan obrok gotov za 20 minuta SAVRŠEN RECEPT: Pohovane tikvice sa kačkavaljem, ukusan obrok gotov za 20 minuta](/data/images/2024-05-09/481039_shutterstock-pohovane-tikvice_t.jpg?time=1720279221)
SAVRŠEN RECEPT: Pohovane tikvice sa kačkavaljem, ukusan obrok gotov za 20 minuta
07. 07. 2024. u 07:00
![STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti](/data/images/2021-10-28/153991_dsc-1424-copy_kf.jpg?time=1721989841)
STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti
IZGLEDA da ćemo ove godine imati hladniju jesen sa više padavina, pokazuju prve dugoročne prognoze sajta Severe Weather Europe.
26. 07. 2024. u 12:30
![DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - Neviđena provokacija (VIDEO) DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - Neviđena provokacija (VIDEO)](/data/images/2024-07-26/510377_screenshot-591_kf.jpg?time=1721971882)
DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - "Neviđena provokacija" (VIDEO)
RUSIJA i Kina po prvi su put izvele let strateških bombardera u zajedničkoj patroli u blizini Aljaske, što upozorava na sve širi okvir sposobnosti vojnog partnerstva, koje izaziva sve veću zabrinutost u SAD-u i među njihovim saveznicima.
26. 07. 2024. u 07:28
![DIGLA PRAŠINU KAD JE PRISNO LJUBILA MAKRONA: Po čemu je poznata ministarka i zašto je ove godine skočila u Senu (FOTO/VIDEO) DIGLA PRAŠINU KAD JE PRISNO LJUBILA MAKRONA: Po čemu je poznata ministarka i zašto je ove godine skočila u Senu (FOTO/VIDEO)](/data/images/2024-08-02/513085_macron-profimedia_kf.jpg?time=1722613665)
DIGLA PRAŠINU KAD JE PRISNO LjUBILA MAKRONA: Po čemu je poznata ministarka i zašto je ove godine skočila u Senu (FOTO/VIDEO)
FRANCUSKA ministarka sporta Ameli Udea-Kastera i dalje je u centru pažnje posle poljupca sa predsednikom Emanuelom Makronom koji je mnogima izgledao previše intimno.
02. 08. 2024. u 17:47
Komentari (0)