BRZE, ZDRAVE I OSVEŽAVAJUĆE: Tri hladne supe za vruće leto - potaži su idealni da se okrepite u ove vrele dane (FOTO)

Tatjana Marković

12. 07. 2024. u 10:00

NEMA boljeg načina da se rashladite, a pojedete nešto zdravo, "na kašiku", nego uz hladnu čorbicu. Potaž od povrća pomoći će vam da se okrepite u ove vrele dane.

БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)

Foto: Piksabej

Hladna supa od graška i mente

Iznenadićete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu supu. S druge strane, njen ukus je veoma kompleksan i osvežavajuć. Menta je poznata po tome što hladi, a to će pomoći prilikom visokih temperatura. Uz to će vas upečatljivo zelena boja supe dodatno oraspoložiti.

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber

Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com

Priprema:

U šerpi, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. Onda u šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite supu u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite supu u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se supa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno prohladite u frižideru. Služite uz sveže narendan parmezan.

Foto: Shutterstock

Hladna supa od paradajza i bosiljka

Veoma je važno da u ovom receptu koristite kvalitetan paradajz, jer se tajna ukusa krije upravo u njemu. Prirodna slatkoća paradajza zaista će doći do izražaja u ovoj hladnoj supi, posebno u pratnji aromatičnog bosiljka. Pored niskog broja kalorija, tu su vitamin A i C, koji će dodatno pomoći vašem organizmu tokom toplog vremena.

Sastojci

1 kg paradajza
50 g listova svežeg bosiljka
250 g bujona od povrća
2 čena belog luka
2 kašičice balzamiko sirćeta
so i biber

Priprema

Operite paradajz, odstranite mu peteljke, isecite ga na četvrtine, i odsecite središnji tvrdi deo. Ubacite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite da blender odradi svoje, te da dobro samelje sastojke. Prespite ovaj miks u šerpu, pa pustite da se kuva 10 minuta na slabijoj vatri. Možete služiti i toplo, ali je najbolje da supu ohladite i poslužite uz par listića svežeg bosiljka.

Foto Shutterstock

Hladna supa od komorača i grejpfruta

Neobična kombinacija komorača i grejpfruta neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko pravite večeru, na kojoj nekoga posebno želite da impresionirate, onda se ova hladna supa mora naći na vašem meniju.

Sastojci

2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice soka od limuna
500 g komorača
3 šolje vode
¼ šolje soka od grejpfruta
so i biber

Priprema

Blago ugrejte maslinovo ulje i sok od sveže ceđenog limuna u šerpici. Operite i isecite komorač, izbegavajući donji i središnji tvrd deo. Ubacite komorač u šerpu sa ugrejanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite komorač i mešajući ga dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte vodu, pustite da provri, i ostavite da se supa krčka 20 minuta na srednje jakoj vatri. Propasirajte supu od komorača u blenderu, pustite da se ohladi, pa je ubacite u frižider na sat vremena. Pre služenja u supu sipajte sok od sveže ceđenog grejpfruta, dodatno posolite ako je potrebno, i obavezno pobiberite.

(City magazin)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

OSVOJI KARTE ZA EVROBASKET 2025 i navijaj svim srcem za Srbiju