SALATA OD PEČENIH KROMPIRA SA KISELIM KRASTAVČIĆIMA I ZAČINSKIM BILJEM: Kad je budete probali, zaboravićete sve druge salate
Ova salata je prepuna ukusa i savršeno će da se uklapa uz neko drugo jelo, kao prilog, ili pak možete da je jedete samu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg krompira, celi i neoljušteni
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 125 g seckanih kiselih krastavaca
- ¼ crvenog luka, oko 60 g, sitno iseckanog
- 60 g celera, oko 2 štapa, sitno iseckanog
- 30 g sveže mirođije, seckane, plus još za ukrašavanje
- 1 ½ kašike kapara, seckanih
- 30 ml majoneza
- 1 ½ kašika senfa
Priprema:
Za ovu salatu zagrejte rernu na 232 °S. Stavite vodu da proključa i dodajte 1 kg krompira. Vratite da provri i lagano krčkajte 25-30 minuta, ili dok krompir ne omekša i može lako da se probode nožem. Tačno vreme će se razlikovati u zavisnosti od veličine krompira.
Krompir dobro ocedite i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Koristite dno tegle da nežno razbijete, odnosno pritisnete, smrvite, svaki krompir na ravnomernu debljinu od 1,5 cm. Izlomljen krompir pokapajte uljem i začinite polovinom soli i bibera. Pecite na 232 °C 15 minuta. Preokrenite krompir i drugu stranu pokapajte uljem, a zatim začinite preostalom solju i biberom. Pecite još 12-15 minuta, ili dok krompir ne postane hrskav i zlatan na ivicama. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih prebacite u posudu za mešanje.
U činiju dodajte preostale sastojke za salatu: kisele krastavce, luk, celer, mirođiju i kapare. U maloj posudi pomešajte majonez i senf. Prelijte salatu dresingom i lagano promešajte da se sjedini. Krompir će se lagano raspasti dok mešate, što je savršeno za teksturu. Ukrasite sa još kapara po želji i uživajte!
(Stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SALATA OD SOČIVA I BATATA: Vrlo jednostavno jelo inspirisano Mediteranom
28. 09. 2024. u 07:00

KISELI KRASTAVČIĆI: Nema zimnice bez njih, a ovo je savršen i brz recept
27. 09. 2024. u 08:00

TRAMP SPUSTIO CARINE I SRBIJI: Evo koliko sada iznose i kada odluka stupa na snagu
PREDSEDNIK SAD Donald Tramp izjavio je danas da će svim zemljama, uključujući i Srbiju, uvedene carine biti suspendovane, osim za Kinu, kojoj je tarife uvećao na 125 odsto.
09. 04. 2025. u 20:44

DRAMA NA GRADILIŠTU! JEDNA OSOBA ZAROBLjENA, TROJE PREŽIVELO: Građani pozvani da se evakuišu zbog dodatnog urušnjavanja (FOTO/VIDEO)
KAKO prenose lokalni mediji, pretpostavlja se da su dve osobe zarobljene nakon što se srušilo gradilište Šin Ansan, u Iljik-dongu, Gvanmjon-si, blizu južnokorejske prestonice.
11. 04. 2025. u 10:00 >> 10:12

VANREDNO STANjE U SLOVAČKOJ: Masovne likvidacije grla, leševe bacaju u jame i zalivaju krečom - niču stočna groblja širom zemlje
"UKOLIKO bi došlo do novog izbijanja, bilo bi neophodno ponovo definisati zone ograničenja u radijusu do 10 kilometara. To bi značilo ne samo testiranje skoro više od 120.000 grla stoke, povećan rizik daljeg širenja zaraze, pooštravanje veterinarskih mera i značajna ograničenja stavljanja proizvoda u promet, već i da se ne preduzimaju mere koje su iznad svih neophodnih mera porekla sa farmi."
11. 04. 2025. u 15:23
Komentari (0)