TOSKANSKA ČORBA SA PALENTOM: Priprema je jednostavna, a rezultat – pravo malo gastronomsko uživanje
Ako volite bogate, aromatične čorbe, ova toskanska čorba sa palentom će vas oduševiti. Kombinacija povrća, pasulja i kelja daje joj pun ukus i hranljivost, dok palenta dodaje neodoljivu kremastu teksturu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crveni luk, sitno iseckan
- 1 srednja šargarepa, sitno iseckana
- 2-3 stabljike celera, sitno iseckane
- 3 lista žalfije, usitnjena
- pola kg toskanskog kelja, bez stabljika, iseckanog
- 250 g seckanog paradajza (iz konzerve)
- 125 g paradajz-sosa
- 1 konzerva pasulja, oceđenog
- 700 ml bujona od povrća
- 120 g palente
- So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni luk, šargarepu i celer pa dinstajte uz povremeno mešanje, dok ne omekšaju. Dodajte usitnjenu žalfiju i kratko propržite, oko 30 sekundi, dok ne pusti aromu. Umešajte iseckan kelj i posolite. Kuvajte dok ne počne da omekšava. Sipajte seckani paradajz i pasirani paradajz-sos, zatim dodajte pasulj. Promešajte.
Ulijte bujon, sačekajte da provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka 10 minuta. Dok mešate čorbu, postepeno dodajte palentu, neprestano mešajući kako biste sprečili grudvice. Kuvajte još 3-5 minuta, dok ne dobijete gustu i kremastu konzistenciju. Po ukusu dodajte još soli i bibera. Poslužite toplo, uz dodatak maslinovog ulja.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DOMAĆA ČORBA OD SREMUŠA: Savršen izbor za lagan, zdrav i hranljiv obrok
18. 03. 2025. u 11:00

NEODOLjIVA ČORBA OD DIMLjENOG LOSOSA: Brza i jednostavna priprema savršeno ukusnog jela
06. 03. 2025. u 10:30Jovana Vasić

ČORBA OD PEČENOG PARADAJZA I LUKA: Priprema je neobična, ali jednostavna, a ukus božanstven (VIDEO)
19. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)