ŠOPSKA SALATA: Omiljeni prilog uz jelo
Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je postala neizostavan deo svake trpeze.

Foto: Shutterstock
Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske (najviše srpske, bugarske, makedonske i češke) kuhinje, a ime je dobila po Šopima.
Sastojci:
- 200 g belog slanog sira
- 3 paprike babure
- 3 paradajza
- 3 sveža krastavca
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 2-3 grančice svežeg peršuna
- 2-3 kašike ulja
- 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
Priprema:
Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke, pa je narežite na podjednake kockice.
Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite, pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
Naseckano povrće prebacite u dublju posudu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte sitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršunom.
(krstarica)

"NOVOSTI" SAZNAJU: Nakon Litvanije, još jedna država zabranila prelet srpskog aviona do Moskve
NAKON Litvanije, i letonske vlasti zabranile su prelet srpskog aviona do Moskve u kome je trebalo da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaju "Novosti".
06. 05. 2025. u 18:27

NEBENZJA ODUVAO LAŽNOG VISOKOG PREDSTAVNIKA ŠMITA, PA IZAŠAO IZ SALE: Neću da te slušam, nemaš pravo da govoriš!
U SAVETU bezbednosti Ujedinjenih nacija je u toku redovna polugodišnja sednica o situaciji u BiH na kojoj je ruski ambasador Vasilij Nebenzja izjavio je da Kristijan Šmit nema pravo da govori u ime međunarodne zajednice u Savetu bezbednost, a onda izašao iz sale ne želevši da ga sluša.
06. 05. 2025. u 17:03

OBRT! Bastijan Švajnštajger skinuo burmu, pa poručio: "Bilo je lepo..."
NE STIŠAVAJU se priče o razvodu Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera. Iako se bivša teniska šampionka i nemački fudbalski as godinama predstavljaju kao skladan par, društvene mreže i mediji poslednjih nedelja bruje o navodnoj krizi u braku i razvodu.
04. 05. 2025. u 11:07 >> 11:11
Komentari (0)