USKRŠNJA SALATA SA PILETINOM, SIROM I MASLINAMA: Savršena kao predjelo za prazničnu trpezu
Uskršnja salata sa piletinom, sirom i maslinama je savršena za svečanu trpezu i vrlo ukusna.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea
- 150 g kačkavalja
- 150 g majoneza
- 280 g crnih maslina
- 2 paradajza
- 1/2 luka
- 1 kašika začina za piletinu
- so po ukusu
Za ukras:
- 3 čeri paradajza
- 3 crne masline
- 1 kašičica maka
- šaka sveže mirođije
Priprema:
Kako biste napravili ovu salatu, prvo 300 g pilećeg filea operite i osušite papirnim ubrusima. Meso posolite sa svih strana i pospite začinima. Sve dobro rukama utrljajte u meso. Pripremljeni file stavite u zagrejan tiganj sa uljem. Pržite na jakoj vatri dok se ne stvori lepa zlatno-braon korica, oko 2 minuta prvo sa jedne, a zatim sa druge strane. Kada se meso isprži sa obe strane, u tiganj sipajte pola čaše ključale vode i pokrijte ga poklopcem. Smanjite vatru i dinstajte file ispod poklopca oko 15-20 minuta.
Kada je fil gotov, izvadite ga iz tiganja i ostavite da se malo ohladi. Ohlađeni file isecite na sitne kockice. Takođe i paradajz isecite na kockice. Jednu teglu crnih maslina narežite na kolutiće. Obavezno ostavite 3 masline za ukrašavanje salate. Luk isecite na male kockice i sitno narendajte 150 g kačkavalja. Stavite seckani pileći file na veliki tanjir. Ravnomerno ga rasporedite po celoj površini.
Ponovo nanesite majonez u obliku mrežice. Stavite paradajz isečen na komade, prethodno ocedite višak tečnosti iz njih. Na isti način ih ravnomerno rasporedite po salati. Stavite seckani luk na paradajz, a zatim prelijte majonezom. Odozgo i sa strane pospite salatu rendanim kačkavaljem. Uzmite 3 čeri paradajza i isecite ih na tanke krugove. Rasporedite ih odozgo na salati da izgledaju kao cvetovi maka. Za jedan cvet je potrebno 6 krugova. Na ovaj način rasporedite 3 cveta. U sredinu svakog cveta stavite trećinu masline, kao centar maka. Oko centra pospite paradajz zrnima maka. Svaki cvet ukrasite grančicama mirođije.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)