OSVEŽAVAJUĆA LETNJA SALATA: Od pečenih paprika i patlidžana

Milena Tomasevic

31. 07. 2025. u 14:00

Kombinacija pečenog povrća, svežeg luka i kremaste pavlake – savršen izbor za laganu večeru ili predjelo.

ОСВЕЖАВАЈУЋА ЛЕТЊА САЛАТА: Oд печених паприка и патлиџана

FOTO: Novosti

Potrebni sastojci

  • 2 manja patlidžana
  • 5 paprika (po mogućstvu mesnatih, crvenih ili žutih)
  • 400 g pavlake
  • 1/4 l paradajz soka ili gustog sosa
  • 1 veća glavica srebrenca
  • 3 mlada crna luka sa percima
  • Sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber po ukusu
  • Mirođija po ukusu
  • Sveže seckani peršun za posipanje

Priprema:

Sitno iseckajte glavicu srebrenca, a mladi crni luk (sa percima) na tanke kolutiće.

U većoj činiji ih pomešajte sa solju, biberom, mirođijom, limunovim sokom i maslinovim uljem.

Dodajte paradajz sos i sve dobro izmešajte.

Paprike i patlidžane (svaki komad posebno) umotajte u alu-foliju i stavite u rernu zagrejanu na 200°C.

Pecite 45 minuta, a nakon 30 minuta pojačajte temperaturu na 250°C da lepo porumene.

Nakon pečenja odmotati paprike, očistiti od kore i semenki, pa ih sitno iseckati.

Patlidžane preseći po dužini, kašikom izvaditi unutrašnjost, pažljivo ukloniti semenke ako su krupne ili gorke.

Pečene paprike i meso patlidžana dodati u smesu sa lukom i paradajzom. Sve lagano, ali temeljno izmešati.

Na dno činije za serviranje naneti sloj pavlake debljine 2–3 cm.

Preko toga sipati povrtnu smesu, a zatim odozgo ponovo dodati malo pavlake u šarenoj formi.

Posuti seckanim svežim peršunom.

Savet:

Ostavite salatu u frižideru da se dobro ohladi pre služenja – ukusi će se lepše povezati, a salata će osvežiti i najtopliji dan.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI! Za povike Ubij Srbina! UEFA samo što ne isplati nagradu Ukrajincima!