SALATA OD CVEKLE I FETE: Svežina, boja i ukus u jednom tanjiru

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. u 14:00

SLATKAST ukus pečene ili kuvane cvekle, kremasta feta i hrskave semenke suncokreta spajaju se u salati koja jednako dobro funkcioniše kao lagani ručak, zdravija večera ili samostalna užina.

САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ И ФЕТЕ: Свежина, боја и укус у једном тањиру

FOTO: Novosti

Sastojci: 

Osnovni deo:
  • 2 srednje cvekle (pečene ili kuvane)
  • 100 gr feta sira (iseckanog na kockice)
  • 2 šake svežeg spanaća ili iseckanih listova cvekle
  • 2–3 kašike semenki suncokreta
  • so i biber, po ukusu

Dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta ili svežeg limunovog soka
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

Priprema:

Cveklu isecite na kockice ili tanke trakice. Ako je tek skuvana ili ispečena, ostavite je da se potpuno ohladi kako ne bi omekšala zelenilo. Operite spanać ili listove cvekle i nežno ih osušite. Lagano iscepkajte veće listove. Seme suncokreta kratko prepecite u suvom tiganju, na srednjoj temperaturi, dok ne dobije zlatnu nijansu i karakterističan miris.

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, med i balzamiko sirće (ili limunov sok). Dodajte so i biber, pa dobro umutite da se sastojci ujednače. U veću činiju stavite cveklu i zelenilo. Prelijte dresingom i lagano promešajte. Po vrhu rasporedite kockice feta sira i pospite prepečenim semenkama suncokreta.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Štednja – najpouzdaniji način da svoje planove pretvorite u stvarnost