POSLASTICE SA NARANDŽOM: Recepti za 5 brzih kolača
UKOLIKO ste ljubitelji pomorandži ovi kolači su za vas.

Foto: Free Images Pixabay
Rolat filovan kremom
Potrebno je za koru: 4 jajeta, 1/2 narendane kore narandže, kesica vanilin- šećera, 150 g brašna, 150-200 g šećera, 7 kašika hladne vode, kesica praška za pecivo
Za fil: rendana kora narandže, sok od dve ceđene narandže, 150 g šećera, kesica vanilin- šećera, 700- 1000 g mladog i neslanog sira
Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koja ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Šne dodajte u preostalu masu pažljivo da belanca ne splasnu. Testo sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Sitno narendajte koru jedne narandže, iscedite sok od dve narandže, pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Sir propasirajte na krupnijoj cediljki kako bi se odstranile eventualne grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite kristal-šećerom, preko toga stavite pečenu koru, pa je ravnomerno premažite filom. Lagano uvijte u rolat (skinite višak fila) a zatim u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći
* * * * * * * * *
Osvežavajući mus
Potrebno je: 1 l svežeg mleka, pakovanje gustina, 4 jajeta, 10 kašika šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 60 g maslaca i 2 pomorandže
Odvojte žumanca i umutite ih viljuškom. Belanca izmiksajte u čvrst sneg, dodajte četiri kašike šećera, pa ih dodatno umutite na pari, dok ne dobijete gust krem. Od ukupne količine mleka odvojite 1 šolju i u tome rastvorite gustin, zatim dodajte jedno po jedno žumance i dobro umutite. U preostalo mleko sipajte 6 kašika šećera i ugrejte na šporetu da se šećer istopi. U vruće mleko, u tankom mlazu, dodajte skrob sa žumancima, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi dok ne dobijete gladak fil. U vruć fil dodajte maslac i vanilin-šećer, pa promešajte dok se ne rastopi i dobro sjedini.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda dodajte umućena belanca. Krem sipajte u čaše. Pospite narendanom korom pomorandže, čokoladnim mrvicama ili dekorišite po želji.
* * * * * * * * *
Torta sa pečenim korama
Potrebno je za kore: 6 jaja, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 120 g oštrog brašna i rendana kora jedne pomorandže
Za fil: 2 kesice pudinga od vanile, 1/2 l mleka, 5 kašika šećera, pomorandža i 200 g margarina
Još: dve kesice šlaga i mleko (količina prema uputstvu)
Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućena belanca. Lagano pomešajte, masu sipajte u veći pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Puding skuvajte sa mlekom, šećerom i narendanom korom od pomorandže.
Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i premažite celu tortu. Umutite dva šlaga i filujte. Poslužite sutradan, kada se torta dobro stegne
* * * * * * * * *
Čizkejk
Potrebno je za podlogu: 250 g mlevenog keksa, 100 g putera i oko 50 ml soka ili mleka
Za fil: 300 g nemasnog i neslanog krem sira, 300 g slatke pavlake, 150 ml ceđenog soka od narandže, 100 ml ceđenog soka od limuna, 170 g šećera u prahu i 6 listića belog želatina
Za preliv: 2 dl proceđenog soka od narandže, kašičica gustina, kašičica šećera, 3 listića belog želatina
Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok napravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo sok od narandže. Skinite sa ringle, pa u soku rastopite želatin. Dobro promešajte da se želatin rastopi i dodajte ostatak soka. Izmiksajte zajedno krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Krem stavite preko podloge od keksa i dobro poravnajte.
Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte gustin i šećer koji ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrelom soku rastopite želatin koji ste prethodno potopili u hladnu vodu i ocedili. Ostavite da se ohladi. Voćnim prelivom od narandže prelijte krem. Vratite u frižider da se dobro stegne.
* * * * * * * * *
Sočan i brz kolač
Potrebno je: veća pomorandža, 250 g šećera, 3 jajeta, 1 dl suncokretovog ulja, 180 ml jogurta, 250 g brašna, kesica praška za pecivo, kesica vanilin-šećera, prstohvat soli i šećer u prahu za pospanje
Pleh ili kalup za kolač obložite papirom za pečenje, a bočne stranice namažite maslacem. U blender stavite pomorandžu isečenu na kocke (neoljuštenu, s korom) i dobro je usitnite. Zatim umutite mikserom jaja i šećer i dodajte usitnjenu pomorandžu. Sipajte ulje i jogurt, kratko mutite, dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Promešajte lagano da se svi sastojci dobro sjedine. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 35-40 minuta. Pre nego što poslužite kolač, pospite preko šećer u prahu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

UKUSNA SRCA SA ČOKOLADOM: Recept za slatkiš koji će svima izmamiti osmeh (FOTO)
03. 02. 2023. u 15:00

Kolač koji se NE PEČE i ima samo jednu manu - mora da odstoji
02. 02. 2023. u 18:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)