OVAKO GA PRAVE ITALIJANI, OVA 2 SASTOJKA SU KLJUČNA: Bolonjeze sos

Novosti online

29. 11. 2023. u 20:13

TAJNA originalnog bolonjeze sosa je u 2 stavke. Prvo, kuva se jako dugo, minimum 3 sata. Drugo, obavezno se dodaje crno vino i mleko u njega.

ОВАКО ГА ПРАВЕ ИТАЛИЈАНИ, ОВА 2 САСТОЈКА СУ КЉУЧНА: Болоњезе сос

Foto Pixabay free images

Više ne morate u Italiju da bi jeli pravu pastu bolonjeze. Možete je jesti u udobnosti svog doma.

Potrebno je:

* 1 ljubičasti luk
* 3 štapića celera
* 3 šargarepe
* 500 g svinjskog mlevenog mesa
* 300 g telećeg mlevenog mesa
* 200 g goveđeg mlevenog mesa
* 1 l paradajz sosa
* 400 g pelata
* 150 g paradajz paste
* maslinovo ulje
* 1 čaša crvenog vina
* 200 ml mleka
* 1-2 l vode

Priprema:

Sipajte u šerpu maslinovo ulje i propžite seckani ljubičasti luk. Kada malo omekša dodajte secaknu šargarepu i celer i pržite još 5 minuta. Zatim sipajte 1/2 čaše vina i ostavite da se krčka dok ne ispari. Dodajte mleveno mesom, pa posolite i pobiberite.

Meso pržite dok ne bude gotovo, a povremeno promešajte.Potom sipajte još 1/2 čaše crvenog vina. Kada vino ispari dodajte paradajz pastu, sos i pelat. Dobro promešajte.

Krčkajte sat i po vremena, pa dodajte litar vode i promešajte.Posle sat vremena dodajte još litar vode. Trik je da kada sos izgleda suvo, dodajete vodu, to će zgusnuti smesu i omogućiti da mleveno meso postane mekše.Još pola sata do sat vremena ostavite da se krčka. Za to vreme u drugu šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Sipajte kašiku soli i skuvajte špagete. Gotov sos sklonite sa šporeta, pa ostavite da odmori nekih 10 minuta. Sipajte mleko u tiganj  i kuvajte 5 minuta. Dodajte dve kutlače sosa i promešajte, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala.Mešajte i kuvajte dok ne počne da vri, pa dodajte još jednu kutlaču sosa i ponovo promešajte. 

(Trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

KRAJ! Dušan Tadić i Crvena zvezda - završena priča!