DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna
DINASTIJA sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema.

Foto: Shutterstock
- Sastojci:
- za kore:
- 10 belanaca
- 20 kašika šećera
- 150 g sitno seckanih oraha
- 4 kašika brašna
- za filove:
- 10 žumanca
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 7 kašika brašna
- 700 ml mleka
- 125 g putera
- pola margarina
- 120 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
- malo kokosa (po želji)
- za dekoraciju:
- 100 g šlag krema
- 180 ml kisele vode
Priprema:
Umutite pet belanaca u čvrst šne, pa postepeno dodajte polovinu količine šećera i mutite dok se sve ne sjedini. Kada se to lepo umuti, dodajte polovinu mlevenih oraha i dve kašike brašna, pa sjedinite špatulom, a ne mikserom.
Kada se sve lepo sjedini, sipajte smesu u veći pleh (od rerne) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite sve sa preostalim sastojcima i napravite još jednu koru. Obe kore dobro ohladite.
Žumanca umutite penasto sa dodacima šećera, pa dodajte brašno, vanilin šećer i 200 ml mleka, a ostatak stavite da proključa na ringli. Kada mleko proključa, sipajte umućenu smesu od žumanaca i mutite dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i povremeno opet mešajte dok se krem ne ohladi.
Puter i margarin koji su odstojali na sobnoj temperaturi sipajte u ohlađen krem, dobro promešajte i podelite ga na dva dela.
Mlečnu i belu čokoladu otopite u dve posebne posude pa jednu čokoladu sipajte u jedan deo krema, a drugu čokoladu u drugi deo. U deo u koji ste sipali belu čokoladu, možete ubaciti i malo kokosa po želji.
Dve kore koje ste ispekli i koje su se ohladile, prepolovite tako da dobijete četiri kore.
Odaberite tacnu na koju ćete poslužiti tortu pa stavite jednu koru, nanesite polovinu žutog krema. Poravnajte i stavite drugu koru. Na tu drugu koru stavite polovinu braon krema, stavite treću koru, pa ostatak žutog krema. Stavite i četvrtu koru i naravno, ostatak braon krema. Dobro poravnajte i rashladite tortu.
Za to vreme umutite šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasite tortu i vratite je na hlađenje najmanje još dva sata.
(Ona)
Preporučujemo

NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36

TORTA PTIČJE MLEKO: Kada je jednom probate, pravićete je stalno
13. 04. 2024. u 14:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)