DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna

Новости онлине

18. 04. 2024. u 15:00

DINASTIJA sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema.

ДИНАСТИЈА ТОРТА ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ: Раскошна, кремаста, преукусна

Foto: Shutterstock

  • Sastojci:
  • za kore:
  • 10 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 150 g sitno seckanih oraha
  • 4 kašika brašna
  • za filove:
  • 10 žumanca
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 7 kašika brašna
  • 700 ml mleka
  • 125 g putera
  • pola margarina
  • 120 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • malo kokosa (po želji)
  • za dekoraciju:
  • 100 g šlag krema
  • 180 ml kisele vode

Priprema:

Umutite pet belanaca u čvrst šne, pa postepeno dodajte polovinu količine šećera i mutite dok se sve ne sjedini. Kada se to lepo umuti, dodajte polovinu mlevenih oraha i dve kašike brašna, pa sjedinite špatulom, a ne mikserom.

Kada se sve lepo sjedini, sipajte smesu u veći pleh (od rerne) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite sve sa preostalim sastojcima i napravite još jednu koru. Obe kore dobro ohladite.

Žumanca umutite penasto sa dodacima šećera, pa dodajte brašno, vanilin šećer i 200 ml mleka, a ostatak stavite da proključa na ringli. Kada mleko proključa, sipajte umućenu smesu od žumanaca i mutite dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i povremeno opet mešajte dok se krem ne ohladi.

Puter i margarin koji su odstojali na sobnoj temperaturi sipajte u ohlađen krem, dobro promešajte i podelite ga na dva dela.

Mlečnu i belu čokoladu otopite u dve posebne posude pa jednu čokoladu sipajte u jedan deo krema, a drugu čokoladu u drugi deo. U deo u koji ste sipali belu čokoladu, možete ubaciti i malo kokosa po želji.

Dve kore koje ste ispekli i koje su se ohladile, prepolovite tako da dobijete četiri kore.

Odaberite tacnu na koju ćete poslužiti tortu pa stavite jednu koru, nanesite polovinu žutog krema. Poravnajte i stavite drugu koru. Na tu drugu koru stavite polovinu braon krema, stavite treću koru, pa ostatak žutog krema. Stavite i četvrtu koru i naravno, ostatak braon krema. Dobro poravnajte i rashladite tortu.

Za to vreme umutite šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasite tortu i vratite je na hlađenje najmanje još dva sata.

(Ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

KAKAV ŽREB! Crvena zvezda saznala protiv koga igra za plasman u Ligu šampiona!