IDEALNA POSLAASTICA ZA SUTRAŠNJI ĐURĐEVDAN: Domaći išleri - Tope se u ustima
Što duže stoje, to su lepši. Nijedna slava, pa ni Đurđevdan nije mogla da prođe bez poslastica sa čokoladom, a išleri su, čini se, prednjačili, jer su i lepi “na oko” i mogu dugo da stoje.

Foto: Shutterstock
Zbog toga su i uspeli da opstanu, pa je recept za njih i danas jedan od najpopularnijih i najtraženijih.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 300 g putera
- 120 g pečenih lešnika
- 200 g brašna
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g šećera u prahu
- 120 g kristal-šećera
Priprema:
U posudu stavite 100 grama šećera u prahu i 180 grama putera koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jedno žumance i nastavite da mutite da se sastojci lepo sjedine. U smesu dodajte 100 grama pečenih mlevenih lešnika, a onda i brašno i umesite testo.
Testo za išlere prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Nećete pogrešiti ni ako testo stoji preko noći u frižideru - to će pomoći da se lepše ispeče.
U posudi za kuvanje na pari razbijte dva cela jajeta, dodajte 120 grama kristal-šećera i umutite, pa dodajte 75 grama izlomljene crne čokolade i stavite na ringlu da se kuva. Fil je gotov kad varjačom povučete po dnu posude u kojoj se fil kuva i varjača ostavi trag.
Tad skinite posudu sa filom sa ringle, odmah dodajte puter i mutite, pa ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Nemojte da strahujete da će fil za išlere početi da curi, jer ste ubacili puter u vruć fil - on će, zapravo, dobiti svilenkastu teksturu kad odstoji preko noći i biće savršen za spajanje išlera.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medaljončiće i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju nežnu braon boju. Vodite računa da ih ne prepečete, jer je testo za biskvit veoma osetljivo.
Kad se biskvit ohladi, prebacite ohlađeni fil u dresir-kesu i istisnite manju količinu na jedan medaljončić, pa ga preklopite drugim. Tako utrošite sve biskvite i fil.
U šerpici rastopite preostalih 75 grama čokolade za kuvanje, dodajte malo ulja da bi glazura bila sjajnija, pa svaki išler vrhom umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da odstoji dok se glazura ne stegne.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)