IDEALNA POSLAASTICA ZA SUTRAŠNJI ĐURĐEVDAN: Domaći išleri - Tope se u ustima
Što duže stoje, to su lepši. Nijedna slava, pa ni Đurđevdan nije mogla da prođe bez poslastica sa čokoladom, a išleri su, čini se, prednjačili, jer su i lepi “na oko” i mogu dugo da stoje.

Foto: Shutterstock
Zbog toga su i uspeli da opstanu, pa je recept za njih i danas jedan od najpopularnijih i najtraženijih.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 300 g putera
- 120 g pečenih lešnika
- 200 g brašna
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g šećera u prahu
- 120 g kristal-šećera
Priprema:
U posudu stavite 100 grama šećera u prahu i 180 grama putera koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jedno žumance i nastavite da mutite da se sastojci lepo sjedine. U smesu dodajte 100 grama pečenih mlevenih lešnika, a onda i brašno i umesite testo.
Testo za išlere prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Nećete pogrešiti ni ako testo stoji preko noći u frižideru - to će pomoći da se lepše ispeče.
U posudi za kuvanje na pari razbijte dva cela jajeta, dodajte 120 grama kristal-šećera i umutite, pa dodajte 75 grama izlomljene crne čokolade i stavite na ringlu da se kuva. Fil je gotov kad varjačom povučete po dnu posude u kojoj se fil kuva i varjača ostavi trag.
Tad skinite posudu sa filom sa ringle, odmah dodajte puter i mutite, pa ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Nemojte da strahujete da će fil za išlere početi da curi, jer ste ubacili puter u vruć fil - on će, zapravo, dobiti svilenkastu teksturu kad odstoji preko noći i biće savršen za spajanje išlera.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medaljončiće i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju nežnu braon boju. Vodite računa da ih ne prepečete, jer je testo za biskvit veoma osetljivo.
Kad se biskvit ohladi, prebacite ohlađeni fil u dresir-kesu i istisnite manju količinu na jedan medaljončić, pa ga preklopite drugim. Tako utrošite sve biskvite i fil.
U šerpici rastopite preostalih 75 grama čokolade za kuvanje, dodajte malo ulja da bi glazura bila sjajnija, pa svaki išler vrhom umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da odstoji dok se glazura ne stegne.
(ona)
Preporučujemo

TRAMP NAJAVIO VELIKU AKCIJU ZBOG RUSIJE: "Vreme je da se progone ljudi"
AMERIČKI predsednik Donald Tramp izjavio je danas da namerava da "progoni ljude" koji su, po njegovoj oceni, pokušali da se mešaju u predsedničke izbore 2016. godine tako što su tvrdili da je Rusija pokušala da utiče na rezultat.
22. 07. 2025. u 21:28

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

VELIKE DEVOJKE: Federerove ćerke više nisu male - lepe bliznakinje, vidite na koga liče (FOTO)
PORED njih dve, Rodžer Federer je otac dvojice dečaka - Lea i Lenija.
22. 07. 2025. u 17:19
Komentari (0)