MLEČNA KRALJICA: Sladoled torta je desert koji predivno osvežava i ujedno sladi
Sladoled torta pod nazivom Mlečna kraljica je zaista jedna od najboljih smrznutih, sladoled torti i sa pravom nosi naziv kraljice.

Foto: Shutterstock
Najbolje od svega je što može svako da je napravi u domaćoj verziji.
Sastojci:
Za hrskavi sloj od keksa:
- 15 Oreo kolača
- 3 kašike neslanog putera, rastopljenog
- 60 g crne čokolade izlomljene na komadiće
- 1 kašika ulja
Za fil:
- 780 g vanila sladoleda
- 326 istopljene crne čokolade za vrući preliv
- 780 g sladoleda od čokolade
- 350 g slatke pavlake
- 30 g šećera u prahu
- 1 1/2 kašičice. ekstrakta vanile
Priprema:
Za sladoled tortu Mlečna kraljica zagrejte rernu na 176° i obložite pleh sa papirom za pečenje. Koristeći oštar nož, iseckajte oreo keks na sitne komade. Prebacite u srednju posudu, prelijte puterom i izmešajte. Raširite sve na pripremljen pleh i pecite dok ne zamiriše i ne postane hrskav, 5 do 8 minuta. U međuvremenu, obrišite posudu. U istoj posudi, komadiće crne čokolade otopite na pari i umešajte ulje. Dodajte ispečene granule kolača u čokoladnu mešavinu i promešajte. Raširite na drugi pleh obložen papirom za pečenje i stavite u frižider dok se ne stvrdne, oko 30 minuta. Isecite na male komade.
Pripremite tepsiju. Kalup za torte obložite plastičnom folijom. U velikoj činiji mešajte sladoled od vanile dok ne postane gladak, ali ne i tečan. Ravnomerno ga rasporedite po dnu pripremljene tepsije. Zamrznite ga na 30 minuta. U međuvremenu, otopite crnu čokoladu za vrući preliv. Pospite komade prethodno zamrznutog keksa preko smrznutog sladoleda od vanile. Zamrznite tortu dok se malo ne stegne, 15 do 30 minuta.
U velikoj posudi mešajte čokoladni sladoled dok ne postane gladak. Pažljivo kašičicom ga rasporedite na prethodno zamrznuti sloj keksa. Zamrznite dok se sve ne stegne, najmanje 4 sata. Otprilike 2 sata pre serviranja okrenite tortu na tanjir, sa slojem čokolade na dnu. Uklonite stranice kalupa za tortu i vratite u zamrzivač dok mutite šlag.
U velikoj posudi, ručnim mikserom, umutite slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile na srednjoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Otprilike jednu trećinu šlaga prebacite u vreću sa zvezdastim vrhom. Premažite preostali šlag preko vrha i stranica torte. A šlagom iz kese ukrasite tortu. Zamrznite ukrašenu tortu, nepokrivenu, 1 do 2 sata pre serviranja. Kada je servirate ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta, a zatim isecite na kriške oštrim nožem. Uživajte u sladoled torti Mlečna kraljica.
(stvarukusa/mondo)
Preporučujemo

BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa
20. 04. 2024. u 16:30 >> 12:27

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

NAUČNICI ZABRINUTI: Otkrili nešto alarmantno što curi ispod okeana oko Antarktika: "Nepoznanica - ne znamo zašto"
NAUČNICI su otkrili alarmantan fenomen na Antarktiku - metan, gas koji snažno zagreva planetu, oslobađa se iz pukotina na morskom dnu "zapanjujućom brzinom" kako se regija zagreva. Ovo otkriće izaziva bojazan da su postojeće prognoze globalnog otopljavanja možda bile podcenjene, piše Si En En.
11. 10. 2025. u 10:46
Komentari (0)