ESTERHAZI TORTA: Poslastica savršenog ukusa dostojna kraljeva
Ova čuvena torta je dobila ime po austrougarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.
Sastojci:
Za kore:
- 12 belanaca
- 250 g šećera
- 80 g brašna
- 250 g lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Za belu glazuru:
- 300 gr. šećera u prahu
- 1, 5 kašika soka od limuna
- 1 kašika ulja
- (4 kašike vrele vode
Za premaz:
- 3 kašike marmelade od kajsije
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade
Priprema:
Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4 - 5 minuita, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri.
12 žumanca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređati jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopiti marmeladu sa kašikom vode i preliti preko četvrte kore. Staviti tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešati, šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premazati preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru". Okolo posuti krupno seckanim lešnicima. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)