OMILJENA BAJADERA TORTA: Savršenstvo koje se ne zaboravlja
Odličan recept za ukusnu kremastu poslasticu.

Foto Shutterstock
Sastojci:
Kore – sve 3:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 10 gr praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 300 gr mlevenog keksa
- 300 ml toplog mleka
- 250 gr margarina ili maslaca
- 150 gr šećera u prahu
- 150 gr pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 gr crne čokolade
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.
Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohlađen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.
Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati. Prohlađenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)