TOPI SE U USTIMA: Torta bela šuma, dekadentni dezert savršen za proslave
TORTA bela šuma ima magično ime, ali je podjednako i ukusna zbog magične kombinacije trešanja i bele čokolade.

Foto Shutterstock
Sastoji se iz tri sloja patišpanja koji su prekriveni filom od bele čokolade i trešnjama iz kompota, da bi se napravio dekadentni beli šumski desert.
Sastojci:
200 g običnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
300 g šećera
5 srednjih jaja
½ kašičice vinskog praška za pecivo
Korica i sok od 1 limuna
115 ml ulja, plus dodatno za podmazivanje
390 g trešanja u kompotu, oceđene, sok iz kompota sačuvan
Glazura od bele čokolade
300 g bele čokolade, u malim komadima, plus dodatak za ukrašavanje (opciono)
150 g slatke pavlake
Recept
Za tortu bela šuma zagrejte rernu na 170°. Da biste napravili patišpanj prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu i umešajte 200 g šećera. U drugoj besprekorno čistoj velikoj posudi za mešanje umutite belanca dok ne postanu penasta, a zatim umutite vinski prašak za pecivo, dok belanca ne stvore mekane vrhove. Umutite preostalih 100 g šećera kašiku po kašiku dok smesa ne postane sjajna i ne formira čvrste vrhove.

Foto Shutterstock
U posebnoj posudi umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postane kremasto. U sredini brašna/šećera napravite udubljenje i u njega sipajte smesu žumanaca, ulja i limunovu koricu; umutiti da se dobije glatko testo za tortu.
Uz pomoć velike metalne kašike, nežno umešajte umućena belanca dok se ne sjedine. Podelite ravnomerno između 3 pripremljena kalupa za torte, a zatim ih oštro kucnite po radnoj površini da biste oslobodili sve velike vazdušne džepove. Pecite 35 minuta ili dok ne postanu zlatne i elastične na dodir. Ohladite 10 minuta, prođite nožem po unutrašnjosti pleha, a zatim okrenite i ohladite na rešetki.
Za glazuru istopite belu čokoladu u posudi postavljenoj iznad šerpe sa ključalom vodom (ne dozvolite da voda dodirne posudu). U velikoj posudi umutite maskarpone i kremu, a zatim umešajte otopljenu belu čokoladu.
Da biste sastavili, tortu isecite i izravnajte patišpanje nazubljenim nožem za hleb. Stavite patišpanj na tanjir za serviranje ili stalak za torte. Prelijte sa 2 kašike soka iz kompota od višanja, a zatim prelijte slojem glazure od bele čokolade. Stavite zatim trećinu trešanja. Ponovite postupak dok ne dobijete tri sloja, a zatim ohladite tortu pre serviranja. Za dekoraciju rasporedite rezervisane višnje po vrhu sa strugotinama od bele čokolade i pokapajte sa sokom iz kompota.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo

LEPE SE ZA PRSTE: Rebarca sa savršenim prelivom, kao iz restorana
16. 06. 2024. u 10:00

SAVRŠENSTVO "NA KAŠIKU": Aromatični potaž od krompira i praziluka
14. 06. 2024. u 11:00

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)