TOPI SE U USTIMA: Torta bela šuma, dekadentni dezert savršen za proslave

Novosti online

16. 06. 2024. u 13:00

TORTA bela šuma ima magično ime, ali je podjednako i ukusna zbog magične kombinacije trešanja i bele čokolade.

ТОПИ СЕ У УСТИМА: Торта бела шума, декадентни дезерт савршен за прославе

Foto Shutterstock

Sastoji se iz tri sloja patišpanja koji su prekriveni filom od bele čokolade i trešnjama iz kompota, da bi se napravio dekadentni beli šumski desert. 

Sastojci:

200 g običnog brašna

2 kašičice praška za pecivo
300 g šećera
5 srednjih jaja
½ kašičice vinskog praška za pecivo
Korica i sok od 1 limuna
115 ml ulja, plus dodatno za podmazivanje
390 g trešanja u kompotu, oceđene, sok iz kompota sačuvan

Glazura od bele čokolade

300 g bele čokolade, u malim komadima, plus dodatak za ukrašavanje (opciono)

300 g maskarpone sira
150 g slatke pavlake

Recept

Za tortu bela šuma zagrejte rernu na 170°. Da biste napravili patišpanj prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu i umešajte 200 g šećera. U drugoj besprekorno čistoj velikoj posudi za mešanje umutite belanca dok ne postanu penasta, a zatim umutite vinski prašak za pecivo, dok belanca ne stvore mekane vrhove. Umutite preostalih 100 g šećera kašiku po kašiku dok smesa ne postane sjajna i ne formira čvrste vrhove.

Foto Shutterstock

U posebnoj posudi umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postane kremasto. U sredini brašna/šećera napravite udubljenje i u njega sipajte smesu žumanaca, ulja i limunovu koricu; umutiti da se dobije glatko testo za tortu.

Uz pomoć velike metalne kašike, nežno umešajte umućena belanca dok se ne sjedine. Podelite ravnomerno između 3 pripremljena kalupa za torte, a zatim ih oštro kucnite po radnoj površini da biste oslobodili sve velike vazdušne džepove. Pecite 35 minuta ili dok ne postanu zlatne i elastične na dodir. Ohladite 10 minuta, prođite nožem po unutrašnjosti pleha, a zatim okrenite i ohladite na rešetki.

Za glazuru istopite belu čokoladu u posudi postavljenoj iznad šerpe sa ključalom vodom (ne dozvolite da voda dodirne posudu). U velikoj posudi umutite maskarpone i kremu, a zatim umešajte otopljenu belu čokoladu.

Da biste sastavili, tortu isecite i izravnajte patišpanje nazubljenim nožem za hleb. Stavite patišpanj na tanjir za serviranje ili stalak za torte. Prelijte sa 2 kašike soka iz kompota od višanja, a zatim prelijte slojem glazure od bele čokolade. Stavite zatim trećinu trešanja. Ponovite postupak dok ne dobijete tri sloja, a zatim ohladite tortu pre serviranja. Za dekoraciju rasporedite rezervisane višnje po vrhu sa strugotinama od bele čokolade i pokapajte sa sokom iz kompota.

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače