NAJSLAĐE IZ SRBIJE: Objavljena lista najboljih poslastica iz naše zemlje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 07. 2024. u 20:26

POPULARNI sajt koji u fokus stavlja gastronomiju i jela širom sveta, Taste Atlas, sačinio listu najboljih poslastica koje dolaze iz naše zemlje, a prvo mesto zauzima, vazdušasta i preukusna krofna.

НАЈСЛАЂЕ ИЗ СРБИЈЕ: Објављена листа најбољих посластица из наше земље

Foto Shutterstock

Ovaj nezamenljiv dezert, sačinjen brašna, kvasca, mleka, jaja, šećera i ulja, može biti punjen ili preliven različitim nadevima, a svakako da su među ominjenim džem, prah šećer, krem.

@bojanine_djakonije Krofne ❤️ ✅Sastojci: -100 ml mleka -kocka kvasca -4 kašike šećera -400 ml kisele vode -1 jaje -4 kašike ulja -korica od dva limuna -kašičica soli -600 - 700 g brašna. ✅Ulje ili mast za prženje. ✅ Priprema: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac i dodati šećer. Posle 5 minuta dodati mlaku kiselu vodu, ulje, jaje, koricu limuna i so. Postepeno dodavati brašno i umesiti meko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu 30 minuta. Radnu površinu posuti brašnom i rastanjiti testo debljine prsta. Najširom čašom vaditi krofne. Ponovo ih pokriti krpom i ostaviti da odstoje još 5 - 10 minuta (koliko da se ulje zagreje). Ulje staviti na šporet da se dobro zagreje, najbolje je da ubacite deo testa i vidite kako se ponaša. Ako testo pluta po površini i dobije finu zlatno žutu boju, temperatura ulja je dobra. Kada stavite krofne u šerpu malo je prodrmajte dok se ne ispeku sa donje strane. Okrenite ih i ostavite još par trenutaka da dobiju boju i sa druge strane. #krofne #domacekrofne #krofnice #kolaci #kuhinja #foryou #fyp #hocuviral #viralbalkan #foodreel #fyp #foryou #hocuviral ♬ original sound - Bojanine djakonije

Odmah iza krofni se nalaze knedle sa šljivama ili gombice, koje se prave od krompira, jaja i brašna i naravno šljiva.

@kenguristyle Gomboce aka knedle sa šljivama za 16kom 700g krompira 50g maslaca 1 jaje Prstohvat soli 400g brašna 16 šljiva 16 kašičica smeđeg šećera 25g maslaca 25ml ulja 50g prezli 50g mlevenog keksa 1 bourbon vanilin šećer Obariti krompir u ljusci i ostaviti ga da se prohladi pa ga oljuštiti. Izgnječiti krompir u pire pa dodati maslac i sve sjediniti. Dodati jaje i prstohvat soli pa sve dobro pomešati u posudi. Izvaditi smesu na radnu površinu i dodavati brašno malo po malo i zamesiti testo. Oklagijom istanjiti testo na nekih 0,5cm debljine pa ga iseći na kocke. U svaku kocku testa staviti jednu očišćenu šljivu i u sredinu staviti po jednu kašičicu šećera pa oblikovati u loptu. Staviti vodu u srednju šerpu da proključa pa bariti gomboce dok ne isplivaju na površinu (nakon što isplivaju kuvati još par minuta). U isto vreme dok se gomboce kuvaju na jednoj ringli, na drugoj ringli u tiganju zagrejati maslac i ulje pa dodati keks, prezle i vanilin šećer. Mešati dok mrvice ne počnu da dobijaju zlatnu boju, smanjiti temperaturu pa ubacivati tople skuvane gomboce u tiganj i mešati dok se cele ne uvaljaju u smesu i vaditi napolje. Služiti odmah tople. #gomboce #knedlesasljivama #sljive #knedle #recepti #hrana #domacirecepti #srbija #balkan #gastrobloger ♬ Circles - Instrumental - Post Malone

Trećeplasirane su šnenokle, neobičan dezert od jaja, šećera, brašna i vanil šećera, a za čiju popularnost kod nas je posebno zaslužna glumica Milena Drvić, čiji je lik Dušice stalno nudio šnenokle u kultnoj seriji "Metla bez drške".

Na listi su se našle i torte, kao i ruske šubare, ali izgleda da su mnogim posetiocima sajta bili veoma primamljiva razna slatka.

Evo kako izgleda celokupna:

1. Krofne

2. Knedle sa šljivama
3. Šnenokle
4. Reforma torta
5. Vasina torta
6. Ruske šubare
7. Slatko od kajsija
8. Slatko od smokve
9. Slatko od jagoda
10. Slatko od dunja
11. Makovnjača
12. Slatko
13. Lenja pita
14. Slatko od višanja
15. Rezanci sa makom
16. Vojvođanski koh
17. Slatko od ruže
18. Slatko od lubenice
19. Herovke
20. Pupinova pita
21. Slatko od trešanja
22. Fontoš kolač. 

Rangiranje hrane se zasniva na ocenama publike Tejst Atlasa, sa nizom mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i koji ignorišu botove. Za listu "22 najbolje srpske poslastica" zabeležene su 1.703 ocene, od kojih je 1.177 sistem prepoznao kao legitiman, a rangiranje ne treba posmatrati kao konačni globalni zaključak o hrani. Svrha je da se promoviše odlična lokalna hrana, uliju ponos na tradicionalna jela i pobudi radoznalost za jela koja niste probali, pojašnjavaju na sajtu Tejst Atlas. 

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!