U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILE SU OMILJENI DESERT: Jednostavne šnenokle po starom receptu - Uživaćete u svakom zalogaju

Tatjana Marković

26. 08. 2024. u 10:00

ŠNENOKLE su skoro pa zaboravljena poslastica, a bile su vrlo popularne širom naše bivše zemlje.

У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ БИЛЕ СУ ОМИЉЕНИ ДЕСЕРТ: Једноставне шненокле по старом рецепту - Уживаћете у сваком залогају

Foto: Shutterstock

Sastojci:

1,5 litar mleka

7 kašika šećera
5 jaja
3 kašike brašna
1 vanilin šećer

Recept za šnenokle:

Kako biste napravili šnenokle, prvo odvojte žumanca od belanaca. Pripremite šerpu, sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na srednjoj jačini. Za to vreme vrlo čvrsto umutite belanca mikserom, počnite sa malom brzinom, pa ubrzajte.

U mleko koje se kuva na smanjenoj temperaturi počnite da ubacujete smesu od belanaca, i to kašikom, kašiku po kašiku. Kada primetite da su počele da rastu, okrećite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove šnenokle počnite da vadite šupljikavom kašikom u činije za serviranje.

Skinite šerpu sa mlekom sa šporeta. Zasebno mikserom umutite žumanca sa vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete da umešate varjačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dve kutlače toplog mleka pa promešajte.

Nastavite da kuvate na blagoj vatri mleko i uz mešanje sipajte smesu od žumanaca. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem dok ne dobijete gustinu poput krema. Tim kremom prelijte šnenokle i sve zajedno ubacite u frižider da se ohlade. Servirajte hladne i uživajte.

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IMAJU DOBRE IGRAČE, ALI OČEKUJEM PODRŠKU NAVIJAČA: Milojević pred meč sa Čukaričkim