U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILE SU OMILJENI DESERT: Jednostavne šnenokle po starom receptu - Uživaćete u svakom zalogaju
ŠNENOKLE su skoro pa zaboravljena poslastica, a bile su vrlo popularne širom naše bivše zemlje.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
1,5 litar mleka
5 jaja
3 kašike brašna
1 vanilin šećer
Recept za šnenokle:
Kako biste napravili šnenokle, prvo odvojte žumanca od belanaca. Pripremite šerpu, sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na srednjoj jačini. Za to vreme vrlo čvrsto umutite belanca mikserom, počnite sa malom brzinom, pa ubrzajte.
U mleko koje se kuva na smanjenoj temperaturi počnite da ubacujete smesu od belanaca, i to kašikom, kašiku po kašiku. Kada primetite da su počele da rastu, okrećite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove šnenokle počnite da vadite šupljikavom kašikom u činije za serviranje.
Skinite šerpu sa mlekom sa šporeta. Zasebno mikserom umutite žumanca sa vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete da umešate varjačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dve kutlače toplog mleka pa promešajte.
Nastavite da kuvate na blagoj vatri mleko i uz mešanje sipajte smesu od žumanaca. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem dok ne dobijete gustinu poput krema. Tim kremom prelijte šnenokle i sve zajedno ubacite u frižider da se ohlade. Servirajte hladne i uživajte.
(Stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)