POSNE KROFNE SA CRNOM ČOKOLADOM: Potpuno drugačije od svega što ste pravili, a ukus savršen
Posne krofne mogu biti ukusnije od običnih, ali samo ako se spreme po ovom receptu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 240 ml tople vode
- 60 g šećera, plus za posipanje
- 2 ¼ kašičice instant kvasca
- 240 g pirea od krompira
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 950 g brašna, podeljeno
- 120 g crnog kakao praha
- 1 ½ kašičica soli
- ⅛ kašičice muskatnog oraščića
- 60 g biljnog putera
Za fil od čokoladnog krema
- 630 ml sojinog mleka
- 200 g smeđeg šećera
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 120 g posne crne čokolade iseckane
- 60 g biljnog putera
- 1 kašika vanilinog ekstrakta
Priprema:
Kako biste napravili krofne, napravite testo tako što ćete toplu vodu, šećer i kvasac da umutite mikserom. Pustite da odstoji 5 minuta. Dodajte pire krompir i vanilin ekstrakt pa opet umutite. Smanjite brzinu miksera i dodajte 475 g brašna, crni kakao prah, so i muskatni oraščić. Kada se skoro sve sjedini dodajte još 240 g brašna i ponovo umutite. Prebacite na kuku za testo i dodajte još 240 g brašna i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte puter po 1 supenu kašiku, potpuno mešajući nakon svake. Mesite 8-10 minuta na srednjoj brzini ili dok se ne zalepi za posudu. Odvojiće se od posude. Posudu premažite uljem, formirajte loptu od testa i stavite loptu unutra. Pokrijte peškirom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu.
Dok se testo diže, napravite fil. U šerpu dodajte sojino mleko, smeđi šećer, kakao prah i kukuruzni skrob. Umutiti zajedno. Stavite šerpu na srednju vatru i ostavite da kuva 3-5 minuta dok ne počne da se zgušnjava, povremeno mešajući. Dodajte posne komadiće čokolade i puter. Stalno mešajte dok se potpuno ne istopi. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile u smesu.
Posle 5 minuta, promešajte smesu. Sačekajte još 5 minuta i ponovo promešajte. Stavite plastičnu foliju na mešavinu. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi. Nakon 30 minuta, lagano pobrašnite površinu i razvaljajte testo da bude debljine oko centimetar. Zatim pomoću rezača za krofne isecite oblike za krofne. Presavijte testo nagore, a zatim ga ponovo razvucite da biste isekli još krofni dok ne potrošite testo.
Svaki isečak stavite na pleh, a zatim poklopite i ostavite da se diže 15-20 minuta. Zagrejte ulje i pržite oko 1 minut sa svake strane, koristite tajmer jer je ovo crno testo da biste bili sigurni da je pravilno pečeno. Pažljivo izvadite krofne iz vrelog ulja i stavite ih na rashladnu rešetku. Kada se ohlade na dodir, dodajte ½ šolje šećera u činiju i ubacite krofnu u šećer. Kada se krofne i punjenje potpuno ohlade, koristite kesu i uski vrh napunite unutrašnjost krofne.
(stvarukusa)
Preporučujemo

DOMAĆI KROASANI SA ČOKOLADOM: Vazdušasti i mekani kao iz pekare
28. 11. 2024. u 15:38

ISPROBAJTE RECEPT ZA DOMAĆE BUHTLE: Nakon serviranja će nestati u tren oka
08. 10. 2024. u 15:00

UKOLIKO NISTE, VREME JE DA ISPROBATE OVU POSLASTICU: Recept za rolnice sa rogačom
27. 09. 2024. u 12:00

NUKLEARNE SILE BILE NA IVICI RATA, A ONDA JE USLEDIO OBRT: "Ključan je bio poziv jednog čoveka"
U DRAMI koja je privukla pažnju svetske javnosti, američki predsednik Donald Tramp juče je na društvenim mrežama objavio da su Indija i Pakistan, nakon četiri dana žestokih sukoba duž granice, pristali na „potpuni i trenutni prekid vatre“.
11. 05. 2025. u 10:48

PANIKA U UKRAJINI: Da li je ovo znak da Putin sprema novi napad "orešnikom"?
RUSIJA će 12. i 13. maja privremeno zatvoriti vazdušni prostor iznad vojnog poligona i kompleksa za lansiranje raketa Kapustin Jar, prenosi ukrajinski odbrambeni portal Militarnyi 10. maja, navodeći mogućnost testiranja balističke rakete srednjeg dometa.
10. 05. 2025. u 12:06

VANREDNA SITUACIJA, NAPADNUT TAKMIČAR: "Dignuto" 1.300 policajaca, počeli neredi - eho rata na ulicama Bazela (FOTO)
KAKO bi obezbedile sigurnost tokom Evrovizije, u svetlu povećanog rizika od terorističkih akcija, švajcarske vlasti su angažovale više od 1.300 policajaca, uz dodatne snage iz švajcarske vojske, kao i iz susednih zemalja - Nemačke i Francuske.
12. 05. 2025. u 15:25 >> 16:10
Komentari (0)