LAKO I BRZO SE SPREMA: Najlepši čokoladni brauni sa pomorandžom

Mina Izgarević

07. 02. 2025. u 15:00

ČOKOLADNI brauni sa pomorandžom oduševiće goste, prepun je čokolade i predivnog izgleda.

ЛАКО И БРЗО СЕ СПРЕМА: Најлепши чоколадни брауни са поморанџом

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g crne čokolade
  • 250 g maslaca
  • 200 g jaja
  • 130 g šećera
  • prstohvat soli
  • 30 g kukuruznog skroba

Za fil:

  • 200 g bele čokolade
  • narandžasta boja za hranu
  • 200 g slatke pavlake
  • 5 g želatina

Za glazuru:

  • sveže rendana kora od 1 pomorandže
  • 300 g slatke pavlake
  • 340 g crne čokolade
  • 5 g želatina

Foto: Free Images Pixabay

 

Trik za otapanje čokolade:

Neotpakovanu čokoladu samo ubacite u šerpicu i prelijte prokuvanom vodom. Okrenite čokoladu par puta kašikom. Biće savršeno otopljena, samo pažljivo otvarajte omot, jer će biti vruć.

Recept za čokoladni brauni sa pomorandžom:

Kako biste napravili ovaj kolač, dan ranije pomešajte koricu pomorandže u 300 g hladne, slatke pavlake. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru preko noći. Obložite dno okruglog pleha za torte od 20 cm aluminijumskom folijom i ostavite ga sa strane. Zagrejte rernu na 180°C.

Crnu čokoladu izlomite na komade, a puter isecite na kockice. Otopite ih odvojeno, pa u otopljenu čokoladu sipajte otopljeni puter i promešajte da se sjedine. Dodajte jaja jedno po jedno dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Dodajte šećer i umutite da se sjedini. Dodajte so i prosejani kukuruzni skrob i dobro promešajte.

Sipajte smesu u pripremljen pleh i pecite na 180°C 25-30 minuta. Izvadite patišpanj iz rerne i izravnajte gornji deo zadnjom stranom kašike, dok je još vrucć.

Ostavite da se potpuno ohladi. Za fil od narandže prvo pripremite želatin. Zagrejte slatku pavlaku, pa u nju dodajte želatin. Mešajte dok se želatin ne rastopi. Prelijte smesu preko bele čoklade i promešajte da se rastopi, pa dodajte narandžastu boju za hranu.

Preko ohlađenog patišpanja sipajte narandžasti fil i stavite u zamrzivač da se stegne. Pre nego što napravite glazuru, izvadite smrznuti kolač iz kalupa.

Stavite ga na tanjir za serviranje i stavite veći, obloženi obruč za tortu oko kolača, tako da je torta tačno na sredini obruča. Za glazuru, prvo pripremite želatin i izlomite crnu čokoladu na komade. Zagrejte slatku pavlaku sa rendanom koricom pomorandže samo do ključanja. Sklonite sa ringle, pa dodajte želatin.

Dobro promešajte i prelijte preko čokolade. Mešajte dok ne dobijete ujednačen i sjajan ganaš. Prelijte glazuru preko smrznutog narandžastog fila i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa suvim šljivama.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PLJESKALA RUKAMA I SLAVILA UBISTVO Lavrov: Svi se sećamo kako je smrt Gadafija oduševila Hilari Klinton

"PLjESKALA RUKAMA I SLAVILA UBISTVO" Lavrov: Svi se sećamo kako je smrt Gadafija oduševila Hilari Klinton

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da pamti kako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pljeskala rukama i slavila ubistvo libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine i aludirao da bivši sirijski predsednik Bašar el Asad trenutno živi u Moskvi, jer su njemu i njegovoj porodici prećeni sličnim fizičkim uništenjem u Siriji.

14. 10. 2025. u 13:06

Komentari (0)

SUPER AKCIJA, OPREMITE DOM I UŠTEDITE I PREKO 40%