POSNA ČOKOLADNA TORTA: Uživajte u sočnim i neodoljivim zalogajima
Posna čokoladna torta se pravi bez mleka i jaja, i sa biljnim puterom i džemom. Ova posna čokoladna torta je prekrivena prelepim svilenkastim prelivom.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 ml nezaslađenog sojinog mleka
- 1 kašika mlevenih čia semenki
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica instant kafe u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 150 g veganskog putera, otopljenog
- 175 g šećera
- 35 g kakao praha
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 200 g crne čokolade
- biljna pavlaka za kuvanje
- džem od šljiva
Za fil:
- 90 g veganskog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika nezaslađenog sojinog mleka
- 2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog
- 180 g šećera u prahu, prosejanog
- 6 kašika džema od šljiva
Priprema:
Za posnu čokoladnu tortu zagrejte rernu na 160°C. Obložite dno i stranice kalupa za torte papirom za pečenje. U velikom vrču umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu i otopljeni biljni puter. Ostavite na stranu 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru smesu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta dok ne postane elastičan na dodir i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku za hlađenje na sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Za preliv torte stavite sve sastojke poput džema od šljiva u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite na hladnom mestu dok ne počne da se steže. Da biste je brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut ali tako da ne postane previše čvrsto - kada izvadite kašiku i nežno pustite da malo preliva padne na mešavinu. Za fil koristite električni mikser da umutite namaz. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta.
Oštrim nožem isecite ohlađeni patišpanj na 3 sloja. Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom fila, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte, a zatim ih prebacite na tanjir za serviranje. Razmažite preliv po stranama tako da budu dobro pokrivene, a zatim nagomilajte ostatak preliva na vrhu. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za rezanje.
(stvarukusa)
Preporučujemo

NAPRAVITE SVE POPULARNIJU POSLASTICU KOJA OSVAJA SVAKOG: Splitska torta bogatog ukusa (VIDEO)
25. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

TORTA MONAHINjINA TAJNA: Dezert koji ćete odmah poželiti da probate
27. 01. 2025. u 12:00Novosti online

NEODOLjIVO KREMASTO SAVRŠENSTVO: Zimska čokoladna Pavlova torta - Sezonska varijanta najpopularnije torte na svetu
25. 01. 2025. u 13:00Novosti online

BRZINSKI RECEPT ZA PLAZMA TORTU: Predlažemo vam da probate recept koja uspeva bukvalno svima
19. 01. 2025. u 11:00Novosti online

"DOBRO SMO UPOZNATI SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI" Medvedev optužio Zapad za organizovanje protesta u drugim zemljama
ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev optužio je danas zapadne zemlje da organizuju proteste i mešaju se u izborne procese drugih zemalja da bi održale svoju dominaciju.
31. 07. 2025. u 17:01

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

SRPSKA SNAJA IZ ZAMBIJE Opisala svoj prelazak u pravoslavlje: "U početku, neke stvari bile su mi ČUDNE"
PATRICIJA Kaunda iz Zambije pre nekoliko godina zaljubila se u mladića iz Srbije, a zbog njega se doselila u našu zemlju, pa čak i promenila veru.
02. 08. 2025. u 11:32
Komentari (0)