POSNA ČOKOLADNA TORTA: Uživajte u sočnim i neodoljivim zalogajima

Jovana Vasić

11. 03. 2025. u 11:00

Posna čokoladna torta se pravi bez mleka i jaja, i sa biljnim puterom i džemom. Ova posna čokoladna torta je prekrivena prelepim svilenkastim prelivom.

ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 1 kašika mlevenih čia semenki
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica instant kafe u prahu
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 150 g veganskog putera, otopljenog
  • 175 g šećera
  • 35 g kakao praha
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 200 g crne čokolade
  • biljna pavlaka za kuvanje
  • džem od šljiva

Za fil:

  • 90 g veganskog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika nezaslađenog sojinog mleka
  • 2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog
  • 180 g šećera u prahu, prosejanog
  • 6 kašika džema od šljiva

Priprema:

Za posnu čokoladnu tortu zagrejte rernu na 160°C. Obložite dno i stranice kalupa za torte papirom za pečenje. U velikom vrču umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu i otopljeni biljni puter. Ostavite na stranu 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru smesu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta dok ne postane elastičan na dodir i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku za hlađenje na sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Za preliv torte stavite sve sastojke poput džema od šljiva u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite na hladnom mestu dok ne počne da se steže. Da biste je brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut ali tako da ne postane previše čvrsto - kada izvadite kašiku i nežno pustite da malo preliva padne na mešavinu. Za fil koristite električni mikser da umutite namaz. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta.

Oštrim nožem isecite ohlađeni patišpanj na 3 sloja. Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom fila, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte, a zatim ih prebacite na tanjir za serviranje. Razmažite preliv po stranama tako da budu dobro pokrivene, a zatim nagomilajte ostatak preliva na vrhu. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za rezanje.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub