POSNA BAJADERA: Mnogima omiljeni sitni kolač

Jovana Vasić

14. 03. 2025. u 15:00

Bajadera sa razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta podjednako je ukusna kao i mrsna.

ПОСНА БАЈАДЕРА: Многима омиљени ситни колач

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 200 ml vode
  • 130 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
  • 3-5 štangli posne čokolade

Za čokoladnu glazuru:

  • 3 štangle posne čokolade
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

Sipajte šećer u šerpu, pa mu dodajte vodu i stavite da provri. Potom sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pet minuta.
U jednoj dubljoj činiji pomešajte mlevene orahe i mleveni keks, pa ih prelijte ušpinovanim šećerom. Odmah potom, dok je još vrelo, ubacite margarin isečen na kockice i mešajte dok se ne sjedini.
Podelite ovu smesu na dva dela, pa u jedan umešajte otopljenu čokoladu.
Dok je smesa vruća ili topla, stavite preko tamnog dela beli, pa secite na pravougaonike i dobro pritisnite da se zalepi.
Otopite čokoladu s malo ulja, pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se lepo stegne.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO DANAS! Klikni i odmah preuzmi 6.000 RSD - za sve punoletne građane!