3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo
Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

Foto: Shutterstock
Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.
Tradicionalna Mađarica
Sastojci:
Za kore:
- 700 g brašna
- 200 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g margarina ili maslaca
- 2 jaja
- 200 ml mleka
Za fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 150 g crne čokolade
- 150 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.
Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.
Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.
Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.
Brza Mađarica (s gotovim korama)
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.
Mađarica s karamel filom
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera (za karamel)
- 1 l mleka
- 5 kašika brašna
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.
(glossy)
Preporučujemo

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

POSLASTICA KOJA SE NE PEČE: Solunske štanglice se prosto tope u ustima
19. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

OTKRIVENA PODZEMNA SOBA U UKRAJINI: Bila zatrpana 300 godina - čemu je služila? (FOTO)
SKRIVENA ispod zamka u istorijskom gradu Galiču, u zapadnoj Ukrajini, misteriozna soba bila je zatrpana zemljom i otpadom poslednjih 300 godina, a sada je napokon oktrivena.
02. 06. 2025. u 10:54
Komentari (0)