3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo

Новости онлине

22. 03. 2025. u 08:30

Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Foto: Shutterstock

 Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.

 

Tradicionalna Mađarica

Sastojci:

Za kore:

  • 700 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 150 g crne čokolade
  • 150 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.

Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.

Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.

Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.

Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.

Brza Mađarica (s gotovim korama)

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.

 

Mađarica s karamel filom

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 200 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g šećera (za karamel)
  • 1 l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 200 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.

(glossy)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

POVAMPIRILO SE USTAŠTVO: Desetine hiljada Hrvata peva Ajmo, ajmo, ajmo ustaše! (VIDEO)