3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo
Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

Foto: Shutterstock
Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.
Tradicionalna Mađarica
Sastojci:
Za kore:
- 700 g brašna
- 200 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g margarina ili maslaca
- 2 jaja
- 200 ml mleka
Za fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 150 g crne čokolade
- 150 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.
Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.
Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.
Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.
Brza Mađarica (s gotovim korama)
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.
Mađarica s karamel filom
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera (za karamel)
- 1 l mleka
- 5 kašika brašna
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.
(glossy)
Preporučujemo

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

POSLASTICA KOJA SE NE PEČE: Solunske štanglice se prosto tope u ustima
19. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

"NEĆU MOĆI DA PRISUSTVUJEM DOGAĐAJIMA" Država EU zabranila Ficu prelet do Moskve, traže se alternativne rute
SLOVAČKI premijer Robert Fico je izvestio da Estonija nije dozvolila slovačkom avionu za Rusiju da preleti preko njene teritorije i da se traži alternativni put.
07. 05. 2025. u 21:01

"TO JE SKANDAL!" Orban žestoko udario na Ursulu fon der Lajen zbog Ukrajine
MAĐARSKI premijer Viktor Orban oštro je kritikovao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na društvenim mrežama zbog poziva Ukrajini da ubrza pristupanje Evropskoj uniji.
07. 05. 2025. u 15:26

"SAZNAO SAM ZA NjENE AVANTURE" Kemiš u otvorenom pismu o razvodu: "Početkom decembra iselio sam se iz zajedničkog stana"
"OVIM sam želeo da okončam jedan ružan period u mom životu..."
09. 05. 2025. u 11:18
Komentari (0)