3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo

Новости онлине

22. 03. 2025. u 08:30

Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Foto: Shutterstock

 Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.

 

Tradicionalna Mađarica

Sastojci:

Za kore:

  • 700 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 150 g crne čokolade
  • 150 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.

Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.

Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.

Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.

Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.

Brza Mađarica (s gotovim korama)

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.

 

Mađarica s karamel filom

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 200 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g šećera (za karamel)
  • 1 l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 200 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAŠ JE ZAGRIZAO: Gospodin Posebni nudi najboljeg strelca u zamenu za Mitrovića