KAO U GRČKOJ: Sutlijaš sa mastikom

Bojana Jovanović

10. 04. 2025. u 16:00

Tradicionalno grčko alkoholno žestoko piće odlično se "snalazi" u sutlijašu posle kog vas neće boleti glava.

КАО У ГРЧКОЈ: Сутлијаш са мастиком

Foto Shutterstock

Potrebno je:

litar mleka, 1/2 litre slatke pavlake, 70 ml mastike, 250 g pirinča, 150 g šećera, kašičica anisa u prahu, štapić cimeta, kora od limuna

Priprema:

Sipajte u šerpu mleko, slatku pavlaku, mastiku, anis i 140 g šećera, pa zagrejte do vrenja, vodeći računa o tome da mleko ne iskipi. Uz lagano mešanje dodajte koru od limuna i prepolovljen štapić cimeta. Zatim ubacite pirinač, pa kuvajte, u poklopljenom sudu, 35 minuta, na 95-100 stepeni. S vremena na vreme otvarajte i polako mešajte.

Kada bude gotov, sutlijaš bi trebalo da ostane tečniji, jer će se kasnije stegnuti. Izvadite cimet i koru citrusa, pa desert rasporedite u posude i ostavite da se prohladi 20-ak minuta, te ga pospite preostalim šećerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IMA NOVOG ŠAMPIONA! Putinov omiljeni klub skinut sa trona