SITNI KOLAČ ZA VELIKI UŽITAK: Žerbo kocke
Atraktivno izgledaju, bogate su orasima i čokoladom, mogu dugo da stoje. Potreban vam je još neki razlog "za" da ih napravite?

Foto Shutterstock
Potrebno je:
za testo:
- 200 g masti (ili putera)
- 15 g svežeg kvasca
- kesica praška za pecivo (10 g)
- kašika šećera
- jaje
- 400 g brašna
- 1 dl mleka
Za fil:
- 200 g šećera
- 350 g džema od kajsije
- 300 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac potopite u mlako mleko, sa šećerom, i ostavite 10 minuta da nadođe. U dubljoj vangli pomešajte mast, jaje, prašak za pecivo, nadošli kvasac i brašno i izmesite u glatko testo. Podelite ga na tri jednaka dela, pa svaki rastanjite oklagijom u tanku koru. U pleh stavite koru, premažite je džemom, pospite šećerom i orasima, pa ceo postupak ponovite još dva puta, tako da na vrhu bude kora. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 40-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lepu, braonkastu boju. Na pari otopite čokoladu sa uljem, pa dobijenom glazurom prelijte kolač dok je još vreo, da bi se lepše razlila. Kada se ohladi, secite i poslužite.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TESTENINA SA GRAŠKOM: Gurmanske mašnice - jednostavno se prave, a sočne su i ukusne
04. 04. 2025. u 10:00

FARBANjE JAJA SALVETOM: Najlakša tehnika koju će obožavati i deca i odrasli
16. 04. 2025. u 10:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)