SITNI KOLAČ ZA VELIKI UŽITAK: Žerbo kocke
Atraktivno izgledaju, bogate su orasima i čokoladom, mogu dugo da stoje. Potreban vam je još neki razlog "za" da ih napravite?

Foto Shutterstock
Potrebno je:
za testo:
- 200 g masti (ili putera)
- 15 g svežeg kvasca
- kesica praška za pecivo (10 g)
- kašika šećera
- jaje
- 400 g brašna
- 1 dl mleka
Za fil:
- 200 g šećera
- 350 g džema od kajsije
- 300 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac potopite u mlako mleko, sa šećerom, i ostavite 10 minuta da nadođe. U dubljoj vangli pomešajte mast, jaje, prašak za pecivo, nadošli kvasac i brašno i izmesite u glatko testo. Podelite ga na tri jednaka dela, pa svaki rastanjite oklagijom u tanku koru. U pleh stavite koru, premažite je džemom, pospite šećerom i orasima, pa ceo postupak ponovite još dva puta, tako da na vrhu bude kora. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 40-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lepu, braonkastu boju. Na pari otopite čokoladu sa uljem, pa dobijenom glazurom prelijte kolač dok je još vreo, da bi se lepše razlila. Kada se ohladi, secite i poslužite.
Preporučujemo

TESTENINA SA GRAŠKOM: Gurmanske mašnice - jednostavno se prave, a sočne su i ukusne
04. 04. 2025. u 10:00

FARBANjE JAJA SALVETOM: Najlakša tehnika koju će obožavati i deca i odrasli
16. 04. 2025. u 10:00

NEVEROVATNA PRIČA IZ SRBIJE: Dva brata i sestra osvojili 300 medalja - oni su pravi genijalci (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

Imaju mesečnu platu 109.050$, a SIROTINjA su! Sve im pojede kirija
IMA i takvih slučajeva...
10. 09. 2025. u 09:24
Komentari (0)