SITNI KOLAČ ZA VELIKI UŽITAK: Žerbo kocke
Atraktivno izgledaju, bogate su orasima i čokoladom, mogu dugo da stoje. Potreban vam je još neki razlog "za" da ih napravite?
Foto Shutterstock
Potrebno je:
za testo:
- 200 g masti (ili putera)
- 15 g svežeg kvasca
- kesica praška za pecivo (10 g)
- kašika šećera
- jaje
- 400 g brašna
- 1 dl mleka
Za fil:
- 200 g šećera
- 350 g džema od kajsije
- 300 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac potopite u mlako mleko, sa šećerom, i ostavite 10 minuta da nadođe. U dubljoj vangli pomešajte mast, jaje, prašak za pecivo, nadošli kvasac i brašno i izmesite u glatko testo. Podelite ga na tri jednaka dela, pa svaki rastanjite oklagijom u tanku koru. U pleh stavite koru, premažite je džemom, pospite šećerom i orasima, pa ceo postupak ponovite još dva puta, tako da na vrhu bude kora. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 40-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lepu, braonkastu boju. Na pari otopite čokoladu sa uljem, pa dobijenom glazurom prelijte kolač dok je još vreo, da bi se lepše razlila. Kada se ohladi, secite i poslužite.
Preporučujemo
TESTENINA SA GRAŠKOM: Gurmanske mašnice - jednostavno se prave, a sočne su i ukusne
04. 04. 2025. u 10:00
FARBANjE JAJA SALVETOM: Najlakša tehnika koju će obožavati i deca i odrasli
16. 04. 2025. u 10:00
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)