STARINSKI KOLAČ I ZA MLADE DOMAĆICE: Vanilice sa orasima
Ko može da odoli vanilicama i da ne kaže: "Hoću još" posle druge-treće pa i pete?

Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 200 g masti
- 100 g oraha
- 8 kašika šećera
- jaje
- žumance
- sok od 1/2 limuna
- rendana kora limuna
Za fil:
- džem po izboru
Još:
- 100-200 g prah šećera za „valjanje“
- vanilin šećer ili oguljen štapić vanile
Priprema:
Mikserom penasto umutite mast sa šećerom. Onda dodajte celo jaje i jedno žumance, mutite mikserom, pa dospite sok od pola limuna, uz stalno mešanje. Zatim dodajte mlevene orahe, brašno i rendanu koru limuna. Testo će u početku delovati kao da je sipkavo, ali ne brinite, lako ćete ga sjediniti. Kada ga stavite na podlogu posutu brašnom i polako rastanjite, debljine 4-5 mm, biće savršeno glatko. Najmanjom rakijskom čašicom vadite krugove i ređajte ih na pleh, obložen papirom za pečenje. Ako nemate pek papir, nemojte podmazivati pleh uljem jer su vanilice dovoljno masne i neće se zalepiti. Pecite kolačiće samo 15 minuta, u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ali vodite računa da ne potamne. Izvadite iz rerne, pa mažite svaku vanilicu džemom, te je onda sastavite drugom. Nakon što svaku spojite, uvaljajte ih dobro u prah šećer, u koji ste prethodno dodali vanilu ili vanilin šećer.

ČETIRI ZEMLjE EU ODBILE TRAMPOV PLAN: Neće da kupuju američko oružje za Ukrajinu!
ČETIRI evropske zemlje odbile su da učestvuju u projektu predsednika SAD Donalda Trampa o kupovini američkog oružja za Ukrajinu.
16. 07. 2025. u 14:12

BEBA IZ SRBIJE SE UGUŠILA NAOČIGLED RODITELjA: Nezapamćena tragedija na Halkidikiju
BEBA iz Srbije, stara svega 13 meseci, iznenada je izgubila život u jednom ugostiteljskom objektu na Halkidikiju. Kako navode grčki mediji, ova nezapamćena tragedija odigrala se pred očima detetovih roditelja.
16. 07. 2025. u 14:33

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)