STARINSKI KOLAČ I ZA MLADE DOMAĆICE: Vanilice sa orasima

Новости онлине

20. 04. 2025. u 11:30

Ko može da odoli vanilicama i da ne kaže: "Hoću još" posle druge-treće pa i pete?

СТАРИНСКИ КОЛАЧ И ЗА МЛАДЕ ДОМАЋИЦЕ: Ванилице са орасима

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 400 g brašna

- 200 g masti

- 100 g oraha

- 8 kašika šećera

- jaje

- žumance

- sok od 1/2 limuna

- rendana kora limuna

Za fil:

- džem po izboru

Još:

- 100-200 g prah šećera za „valjanje“

- vanilin šećer ili oguljen štapić vanile

 

Priprema:

Mikserom penasto umutite mast sa šećerom. Onda dodajte celo jaje i jedno žumance, mutite mikserom, pa dospite sok od pola limuna, uz stalno mešanje. Zatim dodajte mlevene orahe, brašno i rendanu koru limuna. Testo će u početku delovati kao da je sipkavo, ali ne brinite, lako ćete ga sjediniti. Kada ga stavite na podlogu posutu brašnom i polako rastanjite, debljine 4-5 mm, biće savršeno glatko. Najmanjom rakijskom čašicom vadite krugove i ređajte ih na pleh, obložen papirom za pečenje. Ako nemate pek papir, nemojte podmazivati pleh uljem jer su vanilice dovoljno masne i neće se zalepiti. Pecite kolačiće samo 15 minuta, u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ali vodite računa da ne potamne. Izvadite iz rerne, pa mažite svaku vanilicu džemom, te je onda sastavite drugom. Nakon što svaku spojite, uvaljajte ih dobro u prah šećer, u koji ste prethodno dodali vanilu ili vanilin šećer.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMZA IZ NOVOG PAZARA PREDVODI BLOKADERE NA USKRS (VIDEO)