NAPRAVITE NAJUKUSNIJI ČIZKEJK: Iskoristite sezonu jagoda
Čizkejk od jagoda je najlaganiji i najukusniji desert.

Foto Profimedia
Sastojci:
* 150 g mlevenog keksa
* 1 kašika šećera
* 8 kašika putera
* 450 g jagoda
* 230 g krem sira, sobne temperature
* 140 g šećera
* 240 ml slatke pavlake, ohlađene
* 340 g maskarpone sira, ohlađenog
* 2 kašike limunovog soka
* 14 g nearomatizovanog želatina, (2 kesice)
Za dekoraciju:
* 240 ml slatke pavlake
* 2 kašike šećera
* 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
* 6 jagoda, presečenih na pola
Recept za čizkejk od jagoda:
Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo namažite dno i stranice kalupa za torte prečnika 23 cm i obložite stranice sa 1-2 trake papira za pečenje. Pomešajte mleveni keks sa 1 kašikom šećera i 8 kašika otopljenog putera. Promešajte da se mrvice ravnomerno navlaže, a zatim pritisnite na dno kalupa. Zamrznite 15 minuta ili stavite u frižider 30 minuta da se mrvice stegnu.
Operite i osušite jagode, zatim ih oljuštite i isecite na četvrtine. Pasirajte u blenderu, dok ne postanu glatke, a zatim procedite kroz cediljku i ostavite sa strane.
Trebalo bi da dobijete 350 ml pirea. U velikoj posudi pomešajte krem sir i šećer.
Mutite na srednjoj brzini 2 minuta dok ne postane penasto i glatko.
Zašto je korisno da jedete jagode?
Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.
Dodajte 250 g šlaga i mutite dok ne postane penasto (3-5 minuta na velikoj brzini).
Smanjite brzinu na nisku i umešajte maskarpone, pa mutite dok se dobro ne sjedini i ne postane glatko. Dodajte 1 pire od jagoda i 2 kašike limunovog soka i blendirajte dok ne postane glatko. U plitkoj posudi otpornoj na toplotu sipajte 120 ml hladne vode i pospite želatin preko. Ostavite 5 minuta da nabubri i upije vodu.
Zagrevajte želatin dok se potpuno ne rastvori i tečnost ne postane bistra. Muteći mikserom na niskoj brzini postepeno dodajte želatin i mutite dok se dobro ne sjedini.
Prebacite fil od čizkejka preko ohlađene kore, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći dok se potpuno ne ohladi, a zatim servirajte sa željenim prelivima.
Prijatno!
(StvarUkusa)
Preporučujemo

ZDRAVA I UKUSNA UŽINA: Hrskavi keksići sa bademom, a super idu uz kafu ili čaj
25. 05. 2025. u 10:00

(MAPA) KRAJEM LETA ČEKA NAS KATASTROFA: Morske temperature na rekordnom nivou, veliki rizik od razornih oluja
ISTORIJSKI toplotni talas koji je zahvatio Mediteran i Evropu podigao je temperaturu mora na rekordne nivoe, povećavajući rizik od razornih poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda širom južne Evrope u narednim mesecima, piše sajt Severe Weather Europe.
01. 07. 2025. u 13:58

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

AGENT MOSADA U POLITIČKOM VRHU SIRIJE: Vešanje izraelskog špijuna snimano i prenošeno uživo (FOTO/VIDEO)
MNOGI ga smatraju najboljim izraelskim špijunom ikada. Sa lažnim identitetom sirijskog muslimana rođenog u Libanu, Eli Koen je imao jedan cilj - da kao operativac Mosada sazna poverljive informacije koje će koristiti Izraelu.
01. 07. 2025. u 12:48
Komentari (0)