NAPRAVITE NAJUKUSNIJI ČIZKEJK: Iskoristite sezonu jagoda

Новости онлајн

10. 06. 2025. u 13:00

Čizkejk od jagoda je najlaganiji i najukusniji desert.

НАПРАВИТЕ НАЈУКУСНИЈИ ЧИЗКЕЈК: Искористите сезону јагода

Foto Profimedia

Sastojci:

* 150 g mlevenog keksa
* 1 kašika šećera
* 8 kašika putera
* 450 g jagoda
* 230 g krem sira, sobne temperature
* 140 g šećera
* 240 ml slatke pavlake, ohlađene
* 340 g maskarpone sira, ohlađenog
* 2 kašike limunovog soka
* 14 g nearomatizovanog želatina, (2 kesice)

  Za dekoraciju: 

* 240 ml slatke pavlake
* 2 kašike šećera
* 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
* 6 jagoda, presečenih na pola

Foto Profimedia

  Recept za čizkejk od jagoda: 

Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo namažite dno i stranice kalupa za torte prečnika 23 cm i obložite stranice sa 1-2 trake papira za pečenje. Pomešajte mleveni keks sa 1 kašikom šećera i 8 kašika otopljenog putera. Promešajte da se mrvice ravnomerno navlaže, a zatim pritisnite na dno kalupa. Zamrznite 15 minuta ili stavite u frižider 30 minuta da se mrvice stegnu.

Operite i osušite jagode, zatim ih oljuštite i isecite na četvrtine. Pasirajte u blenderu, dok ne postanu glatke, a zatim procedite kroz cediljku i ostavite sa strane.

Trebalo bi da dobijete 350 ml pirea. U velikoj posudi pomešajte krem sir i šećer.

Mutite na srednjoj brzini 2 minuta dok ne postane penasto i glatko.

Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Dodajte 250 g šlaga i mutite dok ne postane penasto (3-5 minuta na velikoj brzini).

Smanjite brzinu na nisku i umešajte maskarpone, pa mutite dok se dobro ne sjedini i ne postane glatko. Dodajte 1 pire od jagoda i 2 kašike limunovog soka i blendirajte dok ne postane glatko. U plitkoj posudi otpornoj na toplotu sipajte 120 ml hladne vode i pospite želatin preko. Ostavite 5 minuta da nabubri i upije vodu.

Zagrevajte želatin dok se potpuno ne rastvori i tečnost ne postane bistra. Muteći mikserom na niskoj brzini postepeno dodajte želatin i mutite dok se dobro ne sjedini.

Prebacite fil od čizkejka preko ohlađene kore, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći dok se potpuno ne ohladi, a zatim servirajte sa željenim prelivima. 

Prijatno!

(StvarUkusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO: Ovi navijači su šokirani kako su u Albaniji MLAKO dočekali Srbe?!