GRČKA TORTA KOJA SE PAMTI: Kremasti klasik za svaku svečanu trpezu
GRČKA torta je raskošna i kremasta poslastica koja spaja lagane orašaste kore i bogat, čokoladno–keksasti fil.
Foto: Jutjub/Printskrin
Njen savršeno balansiran ukus, u kojem se prepliću mlečna i bela čokolada, daje joj prepoznatljivu punoću i eleganciju. Ova torta je idealna za praznike, rođendane ili kada želite desert koji oduševljava i izgledom i ukusom.
Vreme pripreme: oko 2 sata
Vreme pečenja: 15 minuta po kori
Težina pripreme: srednje zahtevna
Količina: za kalup prečnika 26 cm ili pravougaoni 23×25 cm
Sastojci
Kore (3 komada)
9 belanaca
9 kašika šećera
9 kašika mlevenog keksa
9 kašika mlevenih oraha
Fil
500 ml mleka
6 kašika brašna
3 kašike šećera
9 žumanaca
250 g margarina
120 g šećera u prahu
120 g izlomljenog keksa
100 g bele čokolade (sitno iseckane)
100 g mlečne čokolade (sitno iseckane)
Priprema
1. Pečenje kora
Uključite rernu na 180°C.
Umutite belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok masa ne postane sjajna i gusta.
Lagano umešajte mlevene orahe i mleveni keks.
Podelite smesu na tri jednaka dela.
Svaku koru pecite posebno, 12–15 minuta, u kalupu obloženom pek papirom.
Pečene kore pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
2. Priprema fila
U manjoj posudi umutite žumanca, brašno i šećer, pa postepeno dodajte malo hladnog mleka da dobijete glatku smesu.
Ostatak mleka stavite da provri, zatim dodajte pripremljenu smesu i kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi.
Umutite margarin sa šećerom u prahu i sjedinite ga sa ohlađenim filom.
Dodajte izlomljen keks, seckanu belu i mlečnu čokoladu. Dobro promešajte da se sve poveže u bogat, kremast fil.
3. Filovanje torte
Na tacnu stavite prvu koru i premažite je trećinom fila.
Preko nje stavite drugu koru, ponovo premažite filom.
Završite trećom korom i nanesite ostatak fila preko i sa strane torte.
Poravnajte površinu i ukrasite po želji – rendanom čokoladom, mlevenim orasima ili šlagom.
4. Hlađenje i serviranje
Tortu stavite u frižider da se dobro stegne, najbolje preko noći. Seče se lako i zadržava oblik, a ukusi se savršeno sjedine.
Saveti za savršen rezultat
Ako želite bogatiji ukus, deo margarina možete zameniti maslacem.
Kore će biti mekše ako ih pre filovanja blago poprskate mlekom.
Umesto mlevenog keksa možete koristiti mlevenu plazmu za intenzivniji miris.
Po želji dodajte malo ruma ili vanile u fil za dodatnu aromu.
(Stil)
BONUS VIDEO
Preporučujemo
DOMAĆE ČOKOLADNE KUGLICE SA KOKOSOM: Savršen brzi slatki zalogaj
08. 12. 2025. u 22:04
HUMUS OD LEBLEBIJA I PAPRIKE: Kremasti posni namaz koji osvaja mirisom i ukusom
08. 12. 2025. u 21:46
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)