DANAS 110 GODINA OD ČUVENE PROKLAMACIJE KRALJA PETRA: Vratio Srbiji zemlje koje su pod Turcima bile više od 450 godina

S. BABOVIĆ

07. 09. 2023. u 12:06

NEDELjA, septembar 7, godina 1913. Posle viševekovnog turskog ropstva Stara Srbija i Vardarska Makedonija, posle Kosova godinu ranije, vraćeni su pod okrilje Srbije. Pre ravno 110 godina, baš na ovaj datum, kralj Petar Prvi Karađorđević objavio je Proklamaciju o prisajedinjenu oslobođenih oblasti Kraljevini Srbiji, čime su ovi krajevi vraćeni svojoj matici, prvi put posle 15. veka.

ДАНАС 110 ГОДИНА ОД ЧУВЕНЕ ПРОКЛАМАЦИЈЕ КРАЉА ПЕТРА: Вратио Србији земље које су под Турцима биле више од 450 година

Vikipedija

Čika Pera, kako ga je narod od milošte zvao, učinio je to u Ribarskoj banji kod Kruševca. Proklamaciju, koja je objavljena u "Srpskim novinama", pisao je i potpisao u sobi broj 38 vile, simbolično nazvane "Srbija". Krucijalan državni dokument sastoji se iz obraćanja kralja celom narodu i obraćanja oslobođenom narodu. Bio je to dan kada je sloboda zasijala posle više od četiri i po veka.

Arhiva

Tekst potpisa

VEŠT, DIPLOMATSKI JEZIK

PROKLAMACIJA je pisana veštim, diplomatskim jezikom. Iako iz njega provejava ponos zbog izvojevane slobode, jednako se podvlače i uređena pitanja zaštite ljudskih prava različitih nacionalnosti na Kosovu, u najboljem duhu evropske demokratije i, neretko, njoj uprkos. 

Podanicima iz matice poručio je da je otadžbina mnogo prostranija i veoma moćnija zahvaljujući nesalomljivom junaštvu svih učesnika u minulim ratovima, a da narodu koji je bio "mnogovekovni grudobran od napadača", novi zadaci u miru tek predstoje.

- Narod čija je vojska za nekoliko nedelja stigla sa Javora, Merdara i Ristovca do Jadrana, Soluna i Marice moći će i na polju mirnoga rada ubrzo pokazati da je dorastao svojim velikim kulturnim zadacima - zapisao je kralj Petar Prvi. - On će svojim radom i životom posvedočiti da je dostojan visine na koju ga je ratna sreća iznela. Ja se sada više nego ikad ponosim što sam i sin i kralj takome narodu, i molim Svemogućega da mu nikad ne uskrati svoju milost i zaštitu.

S. Babović

Tekst potpisa

Posebnu radost zbog ponovnog ujedinjenja pod istom zastavom i granicama koje su određene mirovnim dokumentrima i sporazumima sa kraljevinama Bugarske, Grčke, Crne Gore, kao i "Arbanijom" i BiH, kralj je iskazao u obraćanju oslobođenom, "mome dragom narodu", sa kojim je, kako podvlači, "opet u jednom bratskom kolu, kao što su to bili pradedovi".

- Sve staranje moje biće, kao što sam rekao u tom proglasu, upravljeno da svi vi, bez razlike vere i porekla, budete u svakom pogledu zadovoljni, prosvećeni i zakriljeni pravdom i bezbednošću koje će vam ujemčiti vladavina slobodne Srbije. Svi ćete biti pred zakonima i pred vlastima jednaki. Vera svačija, imanje i ličnost biće poštovani kao svetinja. Moja će vlada bez prekida raditi na prosvetnom, privrednom i svakom drugom polju našega napretka - zapisao je kralj.

Istoričar Kosta Rakić pričao je "Novostima" da je donošenje proklamacije bila svečanost i za državu i za Ribarsku banju, koja je imala sreću da ugošćava velikog kralja.

- Prisajedinjenje je bilo trnovito koliko i put do njega - kazao je Rakić.

On je takođe govorio da je trenutak vraćanja Kosova bio presudan i s psihološkog aspekta:

- Londonskim mirom na Balkanu, 30. maja 1913, konačno je Osmanska imperija istisnuta iz Evrope, a njena evropska teritorija podeljena je balkanskim saveznicima.

OPET U JEDNOM, BRATSKOM KOLU

ZAHVALjUJUĆI junaštvu moje hrabre vojske sad smo opet u jednom bratskom kolu, kao što su bili i naši pradedovi pre nego što nas je jedne od drugih rastavila istorijska sudba. Sad nas više nikakva sila ne može razdvojiti niti vas iz srpske zajednice istrgnuti - objavio je kralj Petar Prvi "svome dragom narodu oslobođenih i prisajedinjenih oblasti" u Proklamaciji.  

U Ribarskoj banji danas su osim vile i autentične Čika Perine sobe, i više sačuvanih razglednica sa reprintom starih fotografija iz vremena kada je kralj posećivao lečilište. Kao što je poznato, zbog bolesti bio je i pacijent ove banje, gde su izgrađene i specijalne stepenice niskog gaza, kako bi kralj lakše mogao da savlada uspon.

- Kralj Petar je bolovao od tepkoreumatizma sa kojim je prešao i ledenu Albaniju 1915. godine, a u banju je dolazio naročito pred sam Prvi svetski rat - istraživao je Adam Stošić, hroničar Kruševca.

A Milutin R. Jugović u publikaciji o lečilištu piše:

- Najverniji vladar, posetilac i pacijent u Ribaskoj banji bio je kralj Petra Prvi. On je svake sezone od 1904. godine, osim za vreme okupacije u Prvom svetskom ratu, pa sve do smrti 1921, u ovoj banji tražio i nalazio leka svom reumatizmu.

U Ribarskoj banji danas, među Srbima najvoljeniji kralj, ima i spomenik u parku. Isklesan je u mozaiku posvećenom lozi Karađorđevića baš na mestu gde je potpisana Proklamacija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove