OVO JE NAJMLAĐA EPARHIJA U SRBIJI: Obnovljena je pre 13 godina, a manje je poznato da ima i svoju himnu i grb (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

21. 11. 2023. u 19:18

EPARHIJA kruševačka obnovljena je novembra 2010.godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

ОВО ЈЕ НАЈМЛАЂА ЕПАРХИЈА У СРБИЈИ: Обновљена је пре 13 година, а мање је познато да има и своју химну и грб (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Prema podacima SPC, Eparhija se pominje i polovinom 17. veka u turskim poreskim knjigama i to u rangu mitropolije. Ne isključuje se ni da je Kruševac imao mitropolita i dva veka ranije, koji je neposredno učestvovao u preseljenju moštiju kralja Milutina iz Gračanice u Sofiju. Danas ima pet namesništva (Kruševačko, Trsteničko, Župsko, Temnićko, Ćićevačko), sa nekim od najlepših primeraka crkvenog neimarstva i moravske arhitekture.

Eparhija je dobila i svoj grb, zastavu i himnu. Na podnožju grba Eparhije kruševačke zlatnožutom ćirilicom je ispisano “ Zemaljasko je za malena carstvo“.

Idejni tvorci simbola ispričali su svojevremeno za „Novosti“ da su želeli da te duhovne oznake mogu lako da se prepoznaju, a da istovremeno predstavljaju suštinske vrednosti Eparhije, srpske prošlosti i vere.

Foto:Eparhija kruševačka

 

- Zastava predstavlja istorijski krstaš barjak iz vremena etičkih kada su „Srbi razmišljali u desetercu“ – predočio je „Novostima“ Dragan Mijajlović, autor eparhijskih simbola, koji su dobili svoj konačan oblik 2012.godine. - Pod tim barjakom je srpska krstonosna vojska predvođena Svetim Knezom Lazarom, okupljena i pošla u boj na Kosovo. Zastava je crvene boje sa belim, širokim pervazom i belim krstom, čiji se krakovi iz središta ka krajevima šire.

U sredini krsta ispisana je brojevima u crnoj boji, godina Kosovske bitke – 1389.

Manje je poznato da je za himnu Eparhije kruševačke izabrana veoma za himnu je izabrano pesničko delo Kralja Nikole „Onam'onamo“, jer govori o ujedinjenju srpstva. I grb svedoči o kontinuitetu nacionalnog postojanja, sa srpskom arhijerejskom mitrom na vrhu i štitom ovenčanim srednjevekovnom carskom krunom i lancem kraljevskog ordena Kneza Lazara. Štit je crvene boje oivičen belim pervazom, sa belim krstom širokim stranica, podobno krstašu barjaku. Ima i godinu kosovske bitke, srpske gusle i arhijerejski žezal sa zmijom i golubom.

Sedište Eparhije kruševačke je pored Crkve Svetog Đorđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima