KILOMETRE PRODAJU ZA BOLESNU DECU: Trkači, njih 200, u okviru "Ko te juri" izazova sakupljaju novac za lečenje najmlađih pacijenata

V. Crnjanski Spasojević

23. 01. 2024. u 13:25

SPORTISTI amateri, njih dve stotine, podeljenih u osam timova, u okviru Humanitarnog izazova "Ko te juri" (KTJ), po četvrti put od prošlog januara trči i prodaje pretrčane kilometre preduzećima, organizacijama i pojedincima u humanitarne svrhe. Ovog meseca trče za desetogodišnju Magdalenu Vlaški iz Trnova kod Istočnog Sarajeva.

КИЛОМЕТРЕ ПРОДАЈУ ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ: Тркачи, њих 200, у оквиру Ко те јури изазова сaкупљају новац за лечење најмлађих пацијената

Foto: KTJ izazov

Magdalena je prošle godine dobila tumor na mozgu. Leči se u KC Srbije, u Beogradu, a za nastavak operacija preporučuju se klinike u Izraelu i na Kubi. Za medicinski tretman potrebno joj je 300.000 evra, od čega je do sada prikupljeno svega 2.264.335 dinara, a nedostaje još 34.772.117.

Trkači iz TKJ izazova trčaće za Magdalenu do kraja januara.

- I prošle godine smo prvi put trčali u januaru, zatim u maju, pa u septembru - kaže Marijana Mijatović, iz Novog Sada, inače kapiten sedmog tima u KTJ izazovu. - Imamo ljude koji prvi put učestvuju u ovakvom izazovu, ranije su samo išli u teretanu ili se bavili drugim sportom. Takođe, u septembru sam u timu imala trkača iz Crne Gore, javljaju se zainteresovani i iz BiH, Hrvatske...

Foto: KTJ izazov

Jedan od timova KTJ izazova

Svaki trkač, da bi učestvovao u izazovu, mora da plati kotizaciju, kao za bilo koju trku. Minimum je 1.000 dinara i to je početna suma koja se uplaćuje na humanitarni račun. Istrčan minimum po osobi za mesec dana, koliko traje izazov, jeste pretrčanih 150 kilometara, osim jednog meseca prošle godine, kada je svako trčao ultramaraton od po 200. Jedan kilometar prodaje se za 10 dinara.

Novac mogu da uplaćuju i pojedinci, preko SMS poruka (za Magdalenu se poruka sa brojem 142 šalje na 2407) ili se sredstva uplaćuju direktno, na humanitarni račun. Ukoliko se u mesecu izazova održavaju regularne trke, trkači iz KTJ izazova uvek postave i kutije za dobrovoljni prilog.

VAŽNA PODRŠKA RODITELjIMA

U NAŠIM izazovima nije u pitanju samo novac koji sakupimo, kaže Marijana:

- Važna je i podrška roditeljima, osećaj da nisu sami, da je neko uz njih. To je neprocenjivo.

Budući da broj trkača ne prelazi 200, a zainteresovanih je daleko više, postoje i liste čekanja, pa ukoliko se npr. neko povredi ili iz bilo kog razloga mora da odustane, uskače sledeći sa liste čekanja. Naredni izazov biće u septembru, a da neko "ne vara" može se pratiti preko aplikacije "strava", koja pokazuje i kilometražu i brzinu trčanja.

U tri izazova tokom 2023. godine momci i devojke iz KTJ izazova istrčali su ukupno 112.000 kilometara i prikupili 1,7 miliona dinara. Takođe, SMS uplate su povećane za trećinu.

- Na početku ovog januarskog izazova trebalo je da se uključi i Magdalenin otac, koji je takođe trkač, ali je ona pred sam početak bila životno ugrožena i on je odustao - objašnjava Marijana Mijatović. - Deo tumora joj je hitno odstranjen, međutim, deo na moždanom stablu je ostao i sakupljamo novac da se obavi nova operacija. Zanimljivo je da svi koji trčimo imamo isti utisak: da Magdalena oseća našu energiju i to nam daje dodatnu snagu.

Prvi izazov, do kog su došli spontano, kroz razgovor i druženje, održan je prošlog januara, a pomoć je skupljana za Iris Stanojević iz Petrovaradina, koja je kao beba imala moždani udar. Iris i dalje ide na vežbe, kod logopeda, na terapije.

U maju su se takmičili za malog Danila Balaća iz Apatina, koji ima dijagnozu epilepsije, kao i dijagnozu iz spektra autizma, koja dodatno usporava njegov dalji razvoj. Do sada je operisan nekoliko puta, a sredstva su mu takođe potrebna za tretmane kod defektologa i logopeda.

Foto: Fondacija Humanost bez granica

Magdalena Vlaški

U septembru je izazov podrazumevao prikupljanje kilometara za Lenku Anđelković iz Mionice, rođenu 2020. Zbog teškog porođaja, iako je trudnoća bila uredna, Lenka ostaje bez kiseonika. Na porođaju dobija ocenu 0, ali se ni ona ni roditelji ne predaju. Lenka ima kašnjenje u psihomotornom razvoju, i dalje ne govori, ne hoda i ima otežano hranjenje. Intenzivno pohađa fizikalne tretmane, vežba sa logopedima, defektolozima i fizioterapeutima.

- Na kraju setembarskog izazova organizovali smo uobičajena trening-druženja na Fruškoj gori, gde je majka dovela Lenku. Ovaj susret je za sve nas bio naročito dirljiv - priznaje Marijana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije