CRTALA "KAO VELIKA" VEĆ SA ŠEST GODINA: Tamara Rogović, najmlađi master umetnosti na svetu bila gost "Novosti"

B. Borisavljević

17. 05. 2024. u 17:29

OD šeste godine se bavi slikarstvom. Baš tada je prepoznata kao čudo od deteta i u tom uzrastu postala je deo svetske grupe genijalne dece Child prodigy, čiji su članovi izuzetni mališani koji su do desete godine stvorili radove dostojne odraslih.

ЦРТАЛА КАО ВЕЛИКА ВЕЋ СА ШЕСТ ГОДИНА: Тамара Роговић, најмлађи мастер уметности на свету била гост Новости

Foto: V. Danilov

Uvek je išla ispred svoje generacije. U osnovnoj školi je završavala dva razreda za jednu godinu, a već sa 14 postala je najmlađi student umetnosti u Srbiji. Postdiplomske studije nastavila je najpre u Parizu, a potom na Univerzitetu u Edinburgu, gde sa 20 godina postaje najmlađi master umetnosti na svetu. Reč je o jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta koji je dao 20 nobelovaca iz raznih oblasti.

Ona je Tamara Rogović (25), rodom iz Kraljeva. Umetnica koja u performansima spaja kosmos, energije, mostove, duše..., bila je pre dva dana gost redakcije "Novosti". Već sedam godina živi u Škotskoj, gde ima i atelje. Svojoj Srbiji vratila se lepim povodom, zbog prve prodajne izložbe nazvane "Zemljakinja" u Galeriji "Aleksić" u Kragujevcu koja je otvorena do 8. juna. Prvu samostalnu izložbu je imala sa nepunih 12 godina u rodnom Kraljevu. Izlagala je i u Velikoj Britaniji i Francuskoj, u Kući kralja Petra u Beogradu...

Foto: Slava Radojević

INTERESOVANjE Izložba u Kragujevcu

- "Zemljakinja" predstavlja osam slika, a deveti rad je bio performans sa publikom - priča Tamara za "Novosti". - Medijum koji koristim, kao osnovni izražaj je slika. Performans na otvaranju izložbe u Kragujevcu bio je zamišljen kao misaoni eksperiment u kome je učestvovalo petnaestak ljudi. Oni su se po mojim instrukcijama kretali po prostoru, bili u interakciji. Vreme je bilo medijum. Početak performansa je dao drastično različite odgovore u odnosu na kraj, iako su pitanja bila ista. Izložba govori o Teslinim razmatranjima o kretanju. Nadam se da će "Zemljkinja" biti predstavljena i u galerijama u regionu.

RUKA JE IŠLA SAMA

TALENAT mi je otkriven u prvom razredu osnovne škole, kada sam izrazila želju da počnem da idem na časove slikanja kod mame moje drugarice iz odeljenja. Od samog početka, slikala sam kao odrasli, u tehnici akril na platnu. Jednom prilikom, kada sam joj pokazala sliku, moja mama me je pitala: "Tašo, kako si naslikala ovu sliku?", a ja sam joj odgovorila: "Ne znam, ruka je išla sama" - ispričala je Tamara.

Naša mlada umetnica je i potpredsednica Unije umetnika Škotske, što je pandan našem Udruženju likovnih umetnika Srbije. Ima britansku vizu za izuzetne talente, koja je "rezervisana" samo za odabrane i vlada Velike Britanije je dodeljuje tek posle procene i pozitivnog mišljenja tamošnjeg ministarstva kulture. Jedan je od osnivača "Asterija kreativs" (Asteria Creatives), istraživačke grupe za nauku i umetnost pod potkroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu. Članovi ove grupe bave se spajanjem različitih nauka, filozofije i umetnosti u cilju istraživanja kosmosa, radi unapređenja života na Zemlji poput dugoročnih rešenja društvenih problema, kao i tehnologije i etike otkrivanja i naseljavanja drugih nebeskih tela.

Foto: V. Danilov

 

- Istražujemo teme kao što su održivosti bio-materijala u slučaju naseljavanja drugih planeta i održivosti ljudskog života na njima, vezu između istovremenog razvoja Zemlje i svemira kroz instalacije, skulpture, kao i vizualizacije podataka, a često i organizovanje događaja i debata koji okupljaju najaktivnije umetnike i naučnike iz ovih oblasti - objašnjava Tamara. - Kroz "Asteriju" imam priliku da istražujem (ne)zakonitosti kosmičke povezanosti i metafizičke mostove, koji nas upućuju jedni na druge kroz prihvatanje naših nepodnošljivih (identitetskih) različitosti transformisanih nekim višim, kosmičkim identitetom.

RAZGOVOR NA NAŠEM SAJTU

O SVOM sadašnjem radu, Tamara Rogović govorila je i tokom gostovanja u studiju "Novosti". Razgovor sa njom može da se pogleda danas od 14 časova na našem sajtu www.novosti.rs u okviru podkasta "Nije samo naslov".

Tamara, svetski priznata umetnica smatra da svi ljudi svojom jedinstvenošću utiru put ka svojim ciljevima koji, ako su postavljeni dovoljno visoko, pružaju prave izazove za kretanje napred.

Foto: Slava Radojević

 

- Vaši dometi kao jedinke su neograničeni kada tako funkcionišete - veruje Tamara. - Tokom svog dosadašnjeg rada otvorila sam brojna vrata. Bilo bi previše nabrajati ih. Ponosna sam što nijedna nisam zatvorila. Sva vrata kroz koja prođem mi uvek nude pogled i ispred i iza onoga što ja jesam. Kao Zemljanka, potekla sa Balkana, razumem da je sve put do puta i iza svakih novih vrata gradim nove mostove do sledećih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!