NA MATURU U PATIKAMA PUNIM NADE: Fondacija humanosti "Novosti" i "Tref sport" obezbedili garderobu za dečake iz Zvečanske

D. Matović

31. 05. 2024. u 14:45

PRIBLIŽAVA se sezona matura, a dečaci iz doma za decu lišenu roditeljskog staranja iz Centra u Zvečanskoj više nemaju brigu šta će obući za ovaj značajan životni događaj. Zahvaljujući Fondaciji humanosti Kompanije "Novosti" i "Tref sportu", sedmorica štićenika izabrala su juče odeću i obuću za ovo posebno veče.

НА МАТУРУ У ПАТИКАМА ПУНИМ НАДЕ: Фондација хуманости Новости и Треф спорт обезбедили гардеробу за дечаке из Звечанске

Dragan Milovanović

Prodavnica na Novom Beogradu bila je ispunjena žamorom dečaka koji su se vrzmali u njoj, dok su razgledali patike, majice, pantalone, trenerke, dukseve... Ušli su sa mešavinom uzbuđenja i stidljivosti, no njihova lica su se ubrzo ozarila dok su se kretali između rafova, oduševljeni izborom koji je pred njima.

Kristijan, učenik osmog razreda, prvi je dotrčao do najnovijih modela patika. Uzeo je u ruke jednu plavu sa narandžastim đonom.

- Ovakve sam želeo - rekao je dok ju je stiskao prstima, a onda se malo zacrveneo kad je video cenu.

Dragan Milovanović

 

Njegovi drugari su ga osmesima ohrabrivali.

- Da li ću stvarno moći da ih uzmem - pitao je s nevericom. - U njima ću biti pravi frajer.

Neprocenjiva prilika da pomognemo

"TREF sport" je duže od dve decenije najveći donator Fondacije "Novosti" i ne učestvuje samo u ovoj akciji. Direktorke Mirjana Kavedžić i Ivana Banzić, koje su došle da pomognu maturantima da odaberu odeću i obući, rekle su nam da im je zadovoljstvo to što mogu na ovaj način da pomognu i usreće decu kojima je život uskratio roditeljsku brigu.

- Videti ove dečake kako se raduju i ponosno pokazuju svoju novu odeću, ispunjava nas srećom. Prilika da im pomognemo da se osećaju samouvereno i posebno na važnom danu u njihovim životima je neprocenjiva - istakle su one.

Ovaj veseo i neposredan dečak priča nam kako se njegovi drugari iz škole pripremaju za malu maturu mesecima. Njemu je, ipak, važnije da nauči auto-limarski zanat. Sa njim će, kaže, uvek zaraditi dovoljno novca za sebe i svoju porodicu kad je bude imao.

- Ti ćeš kod mene da se šišaš a ja ću kod tebe da popraljam auto - kroz smeh mu govori šatirani dečko Vasilije. - Ovde sam dobio garderobu, a frizuru ću sam da napravim, vežbam za frizersku školu. Dugo sam razmišljao šta ću da obučem za malu maturu, i neočekivano sam se prijatno iznenadio. Mnogo sam zahvalan "Večernjim novostima".

Dečaci, kao dečaci. Ne mare mnogo za odeću. Ruke im, čini se, same idu prema sportskoj opremi, fudbalskim i košarkaškim loptama...

Odeću za maturu birali su i dečaci iz domova "Jovan Jovanović Zmaj" i "Drinka Pavlović", koji su deo Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Prilazimo visokom srednjoškolcu, kaže da se zove Emil.

- Ostalo mi je još da položim vozački ispit za C i D kategoriju. Planiram da vozim hladnjaču, najverovatnije u Nemačkoj, jer tamo imam familiju - kaže on. - Iskreno, nisam se nadao ovim poklonima. Još ne znam koje ću patike da uzmem. Šta god da odaberem biće lepo.

Dragan Milovanović

 

Obuka - da se osamostale

ŠTIĆENICE iz materinskog doma pri Zvečanskoj krenule su na obuku za izradu noktiju u "Studiju 038". I ovu akciju je organizovala Fondacija humanosti "Novosti".

- Želela sam da im pomognem da se što pre osamostale - kaže vlasnica Milena Kolić. - Dobro se snalaze, potrebna im je vežba. Ponudili smo im da rade u našem salonu, da zarade neki novac, ali o tome odlučuju njihovi staratelji. Došla sam sa Kosova i Metohije 1999. godine, u početku nam je bilo mnogo teško, tako da potpuno razumem sa čim se ove mlade majke suočavaju.

Stefan Lukić, rukovodilac doma "Jovan Jovanović Zmaj", posmatrao je dečake s ponosom:

- Ovi mladi često su suočeni s izazovima koje je teško zamisliti, ali danas, gledamo ih kako zrače samopouzdanjem i srećom. Matura za njih predstavlja mnogo više od obične proslave, ona je simbol nade i novog početka - rekao je Stefan. - Punih 19 godina imamo podršku Fondacije "Novosti" i "Tref sporta" koja je za naše štićenike veoma značajna zato što imaju priliku da odaberu garderobu za prekretnicu u njihovim životima. Ovo je sigurno veliko zadovoljstvo i privilegija za njih. Mnogo im znači da se ne razlikuju od svojih vršnjaka. Idu u redovne beogradske škole, trudimo se da ispratimo njihova interesovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)