SPECIJALNI ŽIRI "VEČERNJIH NOVOSTI" ODLUČIO KO SU NAJHUMANIJI I NAJHRABRIJI U 2023. GODINI: Najplemenitija Tamara Morović, pripadnica "Kobri"

S.V. -D.B.M.

13. 02. 2024. u 16:30

PRIPADNICA elitne jedinice "Kobre" Vojske Srbije, Tamara Morović dobila je Zlatnu plaketu za Najplemenitiji pojedinačni podvig koju već 61 godinu dodeljuju "Večernje novosti". Ona je, po oceni žirija kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, pokazala neverovatnu hrabrost i nesebičnost kada je, ne oklevajući ni tren, donirala deo jetre u želji da spasi život obolelom kolegi Dušanu Kuskovskom.

СПЕЦИЈАЛНИ ЖИРИ ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ ОДЛУЧИО КО СУ НАЈХУМАНИЈИ И НАЈХРАБРИЈИ У 2023. ГОДИНИ: Најплеменитија Тамара Моровић, припадница Кобри

Foto: Z. Jovanović

Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dobio je tim od 45 vatrogasaca-spasilaca MUP Srbije koji su nesebično pomagali unesrećenima u razornom zemljotresu koji je 6. februara 2023. pogodio istok Turske.

Milan Stevanović (16) iz Velike Moštanice kod Beograda, nagrađen je posthumno Zlatnom plaketom. Plemeniti dečak stradao je 6. juna prošle godine, dok je pokušavao da spase druga Stefana Čolovića (16) koji se davio na Adi Ciganliji.

Stefan i Miloš Stojanović iz sela Gotovuše kod Štrpca na Kosovu i Metohiji, na koje je na Badnji dan 2023, dok su se vraćali iz badnjaka, pucao Azem Kurtaj, pripadnik takozvane Kosovske bezbednosne službe i ranio ih, nagrađeni su Zlatnom plaketom za najplemenitiji dečji podvig.

Žiri je odlučio da ove godine izuzetno dodeli i zlatnu plaketu za kolektivni dečji podvig, a dobili su je učenici izdvojenog odeljenja u Bogovađi Osnovne škole "Mile Dubljević" u Lajkovcu, koji su izgradili dom za petoro Mitrovića u selu Pepeljevcu.

Srebrnu plaketu dobili su Jovan Mitrović iz Malog Orašja, Zdravka Rutić i Ljubinko Mlađenović iz Beograda, bratstvo manastira Osovica na Motajici u Republici Srpskoj, Petar, Aleksandar i Perica Batrićević iz Ulcinja. Ovo priznanje pripalo je i Mumin Jakupiju iz Paraćina, konobarima iz Niša Marjanu Vasiću i Vladimiru Stojkoviću, Zrenjanincu Željku Stanisavljevu, Dragici Gašić iz Đakovice i Nišliji Marku Nikoliću, kao i Srpskom kulturno-informativnom centru SPONA iz Skoplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!