DANAS JE DAN DECE OBOLELE OD RAKA: Pod sloganom "I ja se borim" NURDOR obeležava 15. februar, u Beogradu i još 29 gradova Srbije

J. Matijević

15. 02. 2024. u 09:30

TRADICIONALNO i ove godine, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), obeležiće danas Dan dece obolele od raka u više od 30 gradova u Srbiji.

ДАНАС ЈЕ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА: Под слоганом И ја се борим НУРДОР обележава 15. фебруар, у Београду и још 29 градова Србије

Foto: NURDOR

U Beogradu, centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana u Knez Mihailovoj ulici, kod Delijske česme, od 12 do 14 časova. Tačno u 13.00, pod sloganom "I ja se borim", mladi koji su pobedili ovu opaku bolest, simbolično će poslati srce podrške za sve mališane koji se sada leče.

- Zvanični podaci pokazuju da u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a gotovo svake nedelje jedno, nažalost, premine. Iako smo u godinama iza nas mnogo stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece - kažu u NURDOR.

Foto: NURDOR

Akcija "I ja se borim"

Osim samih uslova na bolničkim odeljenjima, kako naglašavaju,od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano. To pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva, kao i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

DANAS DOBROVOLjNO DAVANjE KRVI

U PARTNERSTVU sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, NURDOR i ove godine, danas organizuje dobrovoljno davanje krvi: u Beogradu od osam do 15 časova u Institutu u Ulici Svetog Save 39, u Novom Sadu na Trgu slobode od 10.00 do 14.00 i u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine od 9.00 do 14.00, kao i u Nišu u prostoru Crvenog krsta od 11 do 15 časova. Davanje krvi spasava živote dece, svakog dana. 

- Tokom 2024. godine, kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju ćemo posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definisana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama - naglašavaju u NURDOR. - Kroz kampanju "I ja se borim", kojom obeležavamo 15. februar, želimo da pozovemo javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga. Ovo je zajednička borba svih nas i potrebna nam je podrška. Zato se nadamo da ćemo se videti 15. februara, od 12 do 14 časova u Knez Mihailovoj u Beogradu, na Trgu slobode u Novom Sadu i platou kod Kalče u Nišu.

Iz ovog Udruženja podsećaju i da će se osim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, akcije podrške NURDOR organizovati i na trgovima i glavnim šetalištima u Kragujevcu, Čačku, Smederevu, Prijepolju, Rekovcu, Kraljevu, Lebanu, Ubu, Boru, Lazarevcu, Priboju, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu, Koceljevi, Zlatiboru, Ivanjici, Kruševcu, Sjenici, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Šidu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Kladovu i Prokuplju.

Foto: D. Milovanović

Joland Korora

PODVIŽNICI "NOVOSTI"

POVODOM velikog jubileja - 60 godina "Najplemenitijeg podviga" tradicionalne akcije "Večernjih novosti", prošle godine su prvi put uručene i specijalne plakete udruženjima i društveno odgovornim kompanijama, koje samoinicijativno, ali i na poziv za pomoć - uvek odgovaraju - bez trunke razmišljanja, odgovorno, na ponos svih nas. Među tim dugogodišnjim dobročiniteljima i humanitarnim radnicima koji su primili ovo prestižno priznanje bilo je i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR. U ime udruženja specijalnu plaketu primila je Joland Korora, predsednica Upravnog odbora NURDOR.  

Udruženje NURDOR osnovali su 2003, u Beogradu roditelji čija su se deca tada lečila od raka, a sada ga osim roditelja čine i lekari, medicinsko osoblje i mnogi ljudi dobre volje.

- Imamo i pet roditeljskih kuća: tri u Beogradu i po jednu u Novom Sadu i Nišu. Nastojimo, takođe, da omogućimo najbolje moguće uslove lečenja na odeljenjima dečje hemato-onkologije u Srbiji kroz kontinuirana ulaganja u opremu i infrastrukturu. Pružamo, dodatno, i podršku posle završenog lečenja, što podrazumeva održavanje osam rehabilitacionih kampova godišnje - objašnjavaju u NURDOR. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!