ODLIKOVANJA DINASTIJA OBRENOVIĆ I KARAĐORĐEVIĆ: Izložba Narodnog muzeja u Leskovcu u slavu Dana državnosti (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

14. 02. 2024. u 20:37

U Narodnom muzeju u Leskovcu, povodom Sretenja – Dana državnosti, posetioci su u prilici da vide izložbu odlikovanja: ordenja, spomenica i medalja, dodeljivanih za vreme vladavine dve srpske dinastije - Obrenovića i Karađorđevića.

ОДЛИКОВАЊА ДИНАСТИЈА ОБРЕНОВИЋ И КАРАЂОРЂЕВИЋ: Изложба Народног музеја у Лесковцу у славу Дана државности (ФОТО)

foto: I.Mitić

Pred posetiocima je prvi srpski orden, dinastije Obrenović, Takovski krst, iz 1865. godine, odlikovanja koja su dodeljivana u vreme vladavine obe dinastije - Orden Svetog Save, ustanovljen 1873. i Orden belog orla iz 1882. godine, kao i prvi dinastički orden Karađorđevića iz 1904. godine - Karađorđeva zvezda.

Autori ove izložbe mr Nikola Marković, viši kustos, i istoričar Vladimir Petković, kustos leskovačkog muzeja, su ekponate na zanimljiv način povezali sa ličnostima iz Leskovca i okoline koji su nosioci brojnih odlikovanja iz tog perioda.

Među njima je general Jovan Naumović. On je najodlikovaniji Leskovčanin ikada i nosilac je svih priznanja prikazanih na ovoj izložbi. Tu je i Dimitrije Popović, narodni poslanik i gradonačelnik Vlasotinca, kome je dodeljeno čak pet ordena za hrabrost – Miloš Obilić.

Među dobitnicima gotovo svih odlikovanja iz doba Obrenovića je Miloš S. Milojević, direktor gimnazije u Leskovcu i dopisni član Srpske kraljevske akademije, dok je čuveni Mihajlo Babamilkić, najuspešniji predsednik leskovačke opštine u prvoj polovini 20. veka, nosilac brojnih vojnih, ali i civilnih odlikovanja među kojima su Takovski krst, Orden Svetog Save, Albanska spomenica i Orden belog orla.

foto: I.Mitić

- Iz zbirke našeg muzeja izložena je i najstarija medalja odnosno spomenica koja ima veze sa oslobodilačkim ratovima u periodu od 1876. do 1878. godine. U pitanju je personifikacija Srbije koja drži štit, gazi osmansku zastavu i u sebi ima sve elemente koji čine Srbiju slobodnom. Ona predstavlja važan momenat za Leskovac jer je naš grad oslobođen u tim ratnim operacijama, pa su neki od najznamenitijih Leskovčana nosioci ove medalje – istakao je Vladimir Petković.

foto: I.Mitić

istoričar Vladimir Petković, koautor izložbe

Među odlikovanjima Karađorđa i kneza Miloša svoje mesto je našao Sretenjski ustav kao najplemenitiji izraz želje srpskog naroda za demokratijom. Iz ovog najvišeg pravnog akta izdvojeno je nekoliko članova i to oni koji govore o simbolima Srbije, ali i odredba koja kaže da će svaki rob koji stupi na teritoriju naše zemlje biti oslobođen.

- Srbinu je dozvoljeno da kupi roba, ali mu nije dozvoljeno da ga proda što zapravo znači da ako bi rob stupio na srpsku zemlju bio bi slobodan, jer Srbi nisu mogli da trguju robljem. Imamo primer kneza Miloša koji je tokom grčke revolucije, od 1821. do 1829. kupovao grčko roblje i potom oslobađao i vraćao u Grčku – dodaje Petković.

Najstariji izloženi ukaz je vezan za Takovski krst, iz 1877. godine, koji je dodeljen pukovniku Luju Galjardu za koga se pretpostavlja da je učestvovao u srpsko-turskim ratovima. Interesantno je da je na ovom ukazu u celosti očuvan pečat Kneževine Srbije.

- Zanimljivo je i to da su pojedina odlikovanja, bez obzira na svu suprostavljenost, dodeljivana u vreme obe dinastije. Zato smo ih izdvojili i njima povezali Karađorđa i kneza Miloša kao simbol srpskog jedinstva iako istoričari često ukazuju na to da je njih dvojicu teško pomiriti. Taj momenat jedinstva moguće je videti i kroz prikaz 12 Leskovčana koji su nosili priznanja i Karađorđevića i Obrenovića. Njima je Srbija bila ispred obe dinastije – istakao je mr Nikola Marković.

foto: I.Mitić

mr Nikola Marković, viši kustos - koautor izložbe

U ime Vlade Srbije izložbu je otvorila Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukazavši na to da je srpski narod svojom kulturom, tradicijom i istorijom pokazao koliko je zaista veliki.

- Ovo ordenje nije samo deo neke tkanine ili metala već iza njih stoje neki ljudi koji su radili i živeli za svoju otadžbinu. Svi oni za koje znamo, ali i oni za koje ne znamo, doprineli su da Srbija danas bude ono što jeste – zaključila je ministarka Tanasković koja je potom, sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanović, obišla i jednu porodicu u leskovačkom kraju, radi tradicionalnog orezivanja čokota vinove loze povodom praznika vinogradara - Svetog Trifuna.

RAD I TOKOM PRAZNIKA

Narodni muzej u Leskovcu radiće i tokom praznika 15. i 16. februara. U periodu od 10 do 18 časova, posetioci će moći besplatno da obiđu muzejske postavke i novootvorenu izložbu, a autorska vođenja biće organizovana od 11, 14 i 16 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!