PETRU CRTEŽ VODI U PARIZ: Učenica OŠ "Danilo Kiš" pobedila na likovnom konkursu o olimpizmu i olimpisjkim igrama

Branka Borisavljević

10. 04. 2024. u 16:19

MEĐU 10.000 crteža iz cele Srbije njen je bio najbolji. Petra Kovačević, učenica sedmog razreda OŠ "Danilo Kiš" u beogradskom naselju "Stepa Stepanović", pobedila je na konkursu "Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!", koji su organizovali Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo prosvete i Ambasada Francuske. Nagrada je put u Pariz, na koji će mlada umetnica sa jednim od roditelja krenuti krajem jula.

ПЕТРУ ЦРТЕЖ ВОДИ У ПАРИЗ: Ученица ОШ Данило Киш победила на ликовном конкурсу о олимпизму и олимписјким играма

Foto: Z. Jovanović

U razgovoru za "Novosti", Petra otkriva da voli da crta, pa je jedva čekala da se dohvati četkice i boja, kada ih je profesorka likovnog obavestila da je raspisan konkurs povodom predstojeće Olimpijade.

- Crtanje mi je hobi odmalena i želela sam da učestvujem na ovom konkursu - priča Petra. - Dok sam razmišljala šta da nacrtam rešila sam da okrenem rad uspravno, da predstavim neke od znamenitosti Pariza sa olmpijskim simbolima. Propozicije su predviđale da rad mora imati našu i francusku maskotu, Srećka i Friža. Nacrtala sam Ajfelov toranj, Trijumfalnu kapiju, Luvr. Od sportova sam predstavila odbojku, gimnastiku, plivanje, fudbal, skok sa motkom. Rad sam završila za dan, trebalo mi je osam sati.

DVE UTAKMICE

NAJBOLjI takmičari, njih troje, nagrađeni su putovanjem na letnje Olimpijske igre 2024. Nagrada podrazumeva prevoz avionom u pratnji jednog roditelja, smeštaj u Lilu i odlazak na dve košarkaške utakmice u tom gradu.

Do pobedničkog trona, Petra je prošla nekoliko krugova: škola, opština, Grad, Republika. Žiri u kome je bila i naša proslavljena atletičarka Ivana Španovć, izabaro je 12 najboljih radova. Finalisti su morali da preskoče još jednu "prepreku", kviz o olimpizmu i olimpijskim igrama i igru memorije. Petra je i u tom nadmetanju pokazala odlično znanje i bila najbolja.

- Jedva čekam da odem u Pariz, put je planiran 27. jula ujutru - nestrpljiva je. - Idemo na dve košarkaške utakmice, nadam se da će to biti Srbija - SAD, koja je na programu 28. jula. Povratak je sutradan uveče.

Gradski sekretarijat za obrazovanje je obavestio školu da je Petrin rad ušao u uži izbor, ali su oni javili samo roditeljima i ćutali dok nije izabran pobednik. Nisu hteli da "baksuziraju". Nagradu je pobednici uručio Damir Štajner, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije.

- Oduševljeni smo, mislim da još nismo do kraja svesni činjenice da je skoro 10.000 dece učestvovalo u ovom likovnom konkursu širom Srbije - rekao je Štajner. - Osnovna ideja bila je da pošaljemo poruku da vredan i predan rad, kreativnost, pamet i posvećenost onome što se radi uvek donose dobre rezultate i lepe stvari u životu. Mislim da su ova deca imala prilike to da vide.

Na konkursu su učestvovali đaci od petog do osmog razreda iz cele Srbije. Drugo i treće mesto su osvojile Matea Milićević iz Beograda i Larisa Farkaš iz Bečeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)