POSLE 25 GODINA SRBI PRVI PUT U NERODIMLJU KOD UROŠEVCA: Preci nam ponovo u miru počivaju

Dragana ZEČEVIĆ

11. 04. 2024. u 15:42

DUGO ovde nije kročila srpska noga, a velika je svetinja ne samo za one koji su živeli u Gornjem Nerodimlju, već i za sve Srbe i hrišćane. Trebalo je da prođe punih 25 godina, da dođe "punoća vremena" pa da smognemo snage i odazovemo se neutihlom pozivu slavnih predaka. Da dođemo do mesta svojih korena, do grobova i crkve naših predaka.

ПОСЛЕ 25 ГОДИНА СРБИ ПРВИ ПУТ У НЕРОДИМЉУ КОД УРОШЕВЦА: Преци нам поново у миру почивају

Foto: Privatna arhiva

Hvala divnim i hrabrim mladim ljudima koji su došli da raskrčimo ovo groblje i barem očistimo porušene spomenike. Sad nam preci ponovo počivaju u miru. Hvala im što se okupljamo oko, nažalost, posečenog i zapaljenog bora cara Dušana, ali i minirane Crkve Svetih arhanđela u kojoj je, 1321, usnuo u Gospodu kralj Milutin i pola veka kasnije car Uroš, poslednji vladar svetorodne loze Nemanjića.

Foto: Privatna arhiva

Ostaci zvonika Crkve Svetih arhangela

Ovako, za "Novosti", govori sveštenik Vlajko Trajković, paroh uroševački o akciji čišćenja groblja u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca koja traje poslednjih nekoliko vikenda, a koju uz njegov poziv i blagoslov sprovodi dvadesetak momaka iz svih krajeva Kosova i Metohije. Kaže i da je ponosan na mlade iz Prilužja, sela u Kosovskom Pomoravlju, ali i nekadašnje žitelje uroševačke opštine.

Foto: Vikipedija

Zvonik Crkve Svetih arhangela pre nego što je miniran 1999.

"RASTI, RASTI, MOJ ZELENI BORE"

NEMANjIĆI su se ovde u Nerodimlju često okupljali, a u narodu živi predanje da je baš kraj ovog Dušanovog bora nastala pesma: "Rasti, rasti, moj zeleni bore/ Da se penjem tebe o vrhove/ Da ja stignem sve do Svete Gore..." Nadam se da će bor koji ćemo ponovo zasaditi ozeleneti - rekao nam je paroh uroševački.

- Hvala dobrim ljudima što nam pomažu. Ovoga puta nisam tražio dozvolu tzv. lokalnih vlasti, jer nam prilikom ranijih pokušaja nisu dozvolili, zapravo rečeno nam je da tu postoji minsko polje jer su u više navrata Albanci minirali crkvu od koje su sada vidljivi samo ostaci zvonika. Osim što je tokom 1999. minirana dva puta, crkva je i ranije bila na meti napada, dok je bor koji je po predanju 1336. godine svojom rukom zasadio car Dušan Silni posečen i zapaljen. Taj bor - munika je, inače, 1995. godine zakonom zaštićen kao spomenik, ali od njega je sada ostao samo panj. Ipak, daće Bog i Sveti Nemanjići, sada kada smo krenuli u raščišćavanje groblja i crkvene porte, da zasadimo novi bor koji će rasti kraj onog Dušanovog - ističe otac Trajko.

On je od lokalnih tzv. kosovskih vlasti u Uroševcu tražio da postave table sa oznakama kako bi se lakše došlo, ali kaže da u tome nije uspeo. Ipak, veli da ne odustaje...

Foto: Privatna arhiva

Bor cara Dušana zapalili su Albanci 1999. godine

I dok pojašnjava da ostaci Crkve Svetih arhangela ne mogu da se prepoznaju od korova i šiblja, sveštenik napominje i da se u selu Petrič, udaljenom od dva kilometra od ove svetinje koja je u okviru groblja, nalazio letnjikovac Nemanjića u kojem su ispisivani i delovi Dušanovog zakonika, pre njegovog konačnog proglašavanja 21. maja 1349. u Skoplju.

Foto: Vikipedija

Crkva u Nerodimlju 1912. sa borom koji je zasadio car Dušan (gore desno)

- U letnjikovac su dolazili carevi Dušan i Uroš. Pouzdano znamo i da je ovde u Gornjem Nerodimlju nastala čuvena Gračanička povelja koju je upravo potpisao kralj Milutin. Inače, posle najezde Turaka, mošti kralja Milutina koji je takođe počivao ovde, prenete su u Sofiju. U Nerodimlju se nalazio u dvorac Stefana Dečanskog, u kome je 1330. pisana Dečanska hrisovulja - podseća sveštenik Trajković.

Foto Vikipedija

Kralj Milutin je preminuo 1321. u Nerodimlju i tu je bio sahranjen

Veliko olakšanje u duši i zadovoljstvo osećaju i momci koji su sa parohom uroševačkim započeli posao raščišćavanja.

Foto Vikipedija

U letnjikovcu kralja Stefana Dečanskog u Nerodimlju pisana je Dečanska hrisovulja

- Kada smo čuli za poziv oca Trajka skupilo se nas desetak drugara i odazvali smo se sa mnogo ljubavi i volje da očistimo ovo za srpski narod sveto mesto - ističe Aleksandar Stajić iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana.

Foto Vikipedija

Car Dušan je u Nerodimlju pisao delove svog čuvenog Zakonika

- Kao dečak sa šesnaest godina morao sam da napustim grad, ali detinjstvo pamtim po dolascima u Gornje Nerodimlje gde su se Srbi okupljali 26. jula. Zato se nadam da je čišćenje groblja i crkve početak obnove nekadašnjg života u selu u kojem Srba više nema, ali koji će se rado vraćati - dodaje Milan Janjić, raseljen iz Uroševca.

Foto Vikipedija

Car Uroš je, takođe, preminuo i počivao u Nerodimlju

Važno je, kako dodaje, da mogu da dođu da zapale sveće najmilijima.

- Sada će, iako je većina spomenika polomljena, barem moći da dođu do grobova svojih predaka - kaže Janjić. - Ali ne mogu da se kao i ostali ne zapitam kakvi su to ljudi koji ruše spomenike i kojima smetaju i mrtvi Srbi...

IZAZVALI ZNATIŽELjU ALBANACA

U GORNjEM Nerodimlju sada žive samo Albanci. Nas Srbe koji smo krčili put i crkvenu portu u kojoj je groblje obezbeđivali su pripadnici tzv. kosovske polcije, a radovi su izazvali znatiželju Albanaca iz okolnih kuća. Na to se nismo obazirali, radili smo svoje, a da li se to njima dopada ili ne, njihova je stvar - kaže sveštenik Trajković. - Saborovanje u Nerodimlju je 26. jula i nadam se da će se tada okupiti veći broj i raseljenih Srba iz uroševačke opštine i iz svih krajeva KiM i centralne Srbije. 

Foto: Privatna arhiva

VANDALIZAM Porušeni spomenici u srpskom groblju

A Marko Todorović iz Gornjeg Kusca kaže:

- Kod mene nade uvek ima... Ajde da najpre zasadimo bor, neka on pusti korenje, neka raste. Vremena se menjaju... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić