DEČJI KROS U MOSKVI NA PONOS SRBIJE I RUSIJE! I ovog juna, na kraju školske godine, organizovana jedinstvena, 17. trka zaredom

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - Moskva

07. 06. 2024. u 14:10

SRBI u Rusiji poštuju tradiciju i iz godine u godinu, na ponos svog, ali i bratskog ruskog naroda okupljaju se na tradicionalnoj svetkovini posvećenoj deci i njihovim roditeljima. Iako se broj naših sunarodnika ovde drastično smanjio, preostali su i ovog juna, na kraju školske godine, organizovali 17. po redu kros za decu u dijaspori.

ДЕЧЈИ КРОС У МОСКВИ НА ПОНОС СРБИЈЕ И РУСИЈЕ! И овог јуна, на крају школске године, организована јединствена, 17. трка заредом

Foto: Novosti

Park moskovskog Doma pionira na Vorobjovim gorama, nedaleko od čuvenog univerziteta "Lomonosov", bio je nedavno mesto radosti, osmeha, dečje graje... Cela manifestacija je organizovana, kao i prethodnih godina uz pomoć Ambasade Srbije u Moskvi i entuzijasta, kao i naših poslovnh ljudi koji žive i rade u prestonici RF. Koordinator ovog jedinstvenog krosa bio je Časlav Radović, koji decenijma radi u Rusiji, a ceo događaj pomogli su i Srpsko kulturno udruženje "Zavet", ovdašnji srpski restoran "Damil".

Na stazi obeležnoj i ukrašenoj našim zastavama, takmičila su se deca uzrasta do 16 godina. Oni su u grupama prema uzrastu trčali na stazama od 50 do 500 metara. Potrčala je i jedna grupa starijih Srba. Želeli su da pokažu da se ni oni ne boje moskovskih vrućina. Svečano, posle završetka takmičenja, deci su podeljene plakete i medalje.

Foto: Novosti

Pred početak ovog jedinstvenog susreta decu i roditelje je pozdravila predstavnica naše ambasade Milica Voroncova, uz apel "da se što više družimo i da deca ne zaborave naš srpski jezik".

Za mnoge Srbe je bilo prijatno iznenađenje što je na kros došao naš poznati fudbalski sudija Dalibor Đurđević, koji kao predstavnik FIFA radi u Rusiji i pomaže domaćinima da se objektivnost na utakmicama podigne na još viši nivo. Za mališane, ali i njihove roditelje, bilo je interesantno kazivanje Đurđevića o tome kako se treba ponašati na sportskim terenima kao i to koliko je bavljenje sportom važno za zdravlje.

Da se ne zaboravi jezik predaka

POSLE sportskog dela programa, naše umetničko društvo "Tamo daleko" zabavilo je prisutne izvođenjem vlaških igara. Zahvaljujući entuzijastima, Srbi u Rusiji ne prestaju da se druže na ovakvim i sličnim događajima.

- To je posebno važno za decu iz mešanih brakova. Ne smeju da zaborave jezik svojih predaka - kažu organizatori ove jedinstvene manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)