IZMISLILI PIVO ZA PODMLAĐIVANJE: Uspeh naučnika sa Hemijskog fakulteta koje predvodi prof. Beškoski

Lj. Begenišić

14. 06. 2024. u 12:47

Konobar, donesite nam jedno pivo za podmlađivanje! Iako zvuči neverovatno, svi ljubitelji ovog pića možda će uskoro moći u kafani da naruče ukusno i zdravo pivo koje im, dok ga konzumiraju, neće izazivati nikakvu grižu savesti. Naprotiv, činiće ih zdravijim i lepšim.

ИЗМИСЛИЛИ ПИВО ЗА ПОДМЛАЂИВАЊЕ: Успех научника са Хемијског факултета које предводи проф. Бешкоски

privatna arhiva

Ovaj neobični prozvod napravila je grupa naučnika sa Hemijskog fakulteta na čelu sa prof. dr Vladimirom Beškoskim. Oni su pokrenuli naučni projekat "PIVO+HyZn: Cinkom i hijaluronom obogaćeno pivo sa imunostimulišućim dejstvom i efektom protiv starenja" i do sada su proizveli 1.000 litara. Pivo za podmlađivanje u ovom momentu mogu da konzumiraju samo na Hemijskom fakultetu, ali ekipa koja ga je napravila namerava da ga komercijalizuje.

- Pivopije su sve istančanijeg ukusa i sve pažljivije gledaju šta unose u sebe - kaže nam prof. Beškoski. - Ako možemo u kafani da naručimo visoko proteinski obrok, keto ručak ili kafu sa kolagenom, zašto ne bismo i pivo za podmlađivanje? Zato se naš proizvod i zove Pivo+.

A kako je sve krenulo?

- Uočili smo rastuću potražnju za funkcionalnim pićima koja ne samo da osvežavaju, već i pružaju dodatne zdravstvene benefite - priča ovaj profesor.- Kolega koji je na projektu sa nama, ekspert za hijaluronsku kiselinu, stalno je govorio kako bi bilo sjajno da postoji zdravo pivo - nešto što je ukusno, zdravo, a da ne osećate nikakvu grižu savesti dok ga pijete.

U timu svi doktori nauka

Pivo za podmlađivanje napravio je naučni tim u čijem sastavu su svi sa titulama doktora nauka iz različitih oblasti.

- Saradnici na projektu su nam kolege iz konsultantske firme za razvoj piva Visuals Consulting iz Holandije, ekspert za hijaluron je našeg porekla i trenutno živi u Nemačkoj, a projekti su realizovani na Hemijskom fakultetu u Beogradu uz učešće saradnika sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju - pojašnjava prof. Beškoski.

Tako se okupila ekipa ozbiljnih naučnika, svaki sa svojim ekspertizama: neko je ekspert za kvasac, neko za cink, neko za hijaluron, a svi vole pivo. Ideja je stavljena na papir, dobijena je i finansijska podrška od Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije na programu Dokaz koncepta.

- Usledila je uspešna godina istraživanja, tokom koje smo razvijali dobijanje organski vezanog cinka upotrebom pivskog kvasca, a koji smo potom upotrebili za dobijanje par desetina litara našeg piva - kaže prof. Beškoski. - U narednom koraku, nagrađeni smo novim projektom Fonda na programu Transfer tehnologija u okviru koga smo podigli proizvodnju na industrijski nivo i proizveli ukupno 1.000 litara.

Prva tura proizvedena je tokom talasa pandemije kovida 19, i to u saradnji sa kolegama u Holandiji, nakon čega je u Beogradu pivo predstavljeno kolegama na Hemijskom fakultetu gde su svi uživali u njegovom ukusu.

- Nakon toga, u saradnji sa studentima završne godine studijske grupe Biohemija, ponovili smo i malo usavršili proces proizvodnje i napravili novu količinu piva po istoj recepturi - priča dalje prof. Beškoski. - U proširenom sastavu, koji je uključio veći broj kolega sa fakulteta, kao i studente, dobili smo izuzetno pozitivne reakcije na izgled, miris, aromu, teksturu i sveukupnu punoću ukusa. Njihovo oduševljenje i podrška dodatno su nas motivisali da nastavimo sa ovim projektom.

A kako tačno pivo poboljšava naše zdravlje i utiče na izgled? Te, za običan svet, komlikovane hemijske procese precizno objašnjava naš sagovornik:

- Obogaćivanjem našeg piva hijaluronskom kiselinom i organski vezanim cinkom, postigli smo značajno poboljšanje njegovog probiotskog dejstva. Ovaj dodatak ne samo da stimuliše rast dobrih probiotskih mikroorganizama, već olakšava apsorpciju cinka, omogućavajući ćelijama našeg tela lakšu upotrebu ovog esencijalnog elementa. Cink je poznat po svojim imunološkim svojstvima, podržava odbrambene mehanizme tela, poboljšavajući imunološke odgovore i pomažući u zarastanju rana. Igra ključnu ulogu kao kofaktor mnogih enzima i doprinosi stabilnosti molekula DNK, čime dodatno unapređuje naše zdravlje. Značajnu ulogu ima i u održavanju integriteta kože, rastu i razvoju. Pored toga, cink je neophodan za pravilan osećaj ukusa i mirisa, kognitivne funkcije i regulaciju hormona.

Takođe, kaže prof. Beškoski, dodavanje hijaluronske kiseline ima posebnu ulogu ne samo u očuvanju spoljašnje lepote, već i u unapređenju celokupnog zdravlja.

- Hijaluronska kiselina (HA) je prirodno prisutna supstanca koja se nalazi u različitim tkivima širom ljudskog tela, koži, vezivnim tkivima, očima i sinovijalnoj tečnosti zglobova - ističe profesor. - Veoma je značajna zbog sposobnosti zadržavanja velike količine vode, što je čini ključnom molekulom za održavanje hidratacije i elastičnosti kože. Hijaluron je glavni sastojak sinovijalne tečnosti, koja podmazuje i ublažava opterećenje zglobove, smanjujući trenje i omogućavajući glatko kretanje. Time se čuva njihova pokretljivost i fleksibilnost, što je posebno važno za stariju populaciju. Hijaluron podržava proizvodnju kolagena, dodatno doprinoseći zdravlju i strukturi kože.

Prof. Beškoski naglašava da živimo u brzom i dinamičnom svetu gde moramo sve više da pazimo na ishranu i životni stil kako bismo ostali vitalni.

- Planiramo da potencijalno nastavimo rad na inovacionim projektima i da započnemo komercijalizaciju u 2025. godini, ukoliko se sve kockice poklope - kaže ovaj profesor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIN DRAGANA KAPIČIĆA JE POZNATI GLUMAC: Igrao slavnog oca u popularnom filmu - Tek tad sam saznao (FOTO)